12.06.2017 | 11:43
Радев: КТБ е хвърлена на вълците, въпреки решението да бъде подкрепена
Според него не може да се разбере кой ограби КТБ и къде са парите, но стенограмата за КТБ все пак показва много неща

Как, след като се взема решение всяка банкова институция да бъде подкрепяна, само 14 дни след това всъщност се взимат точно обратните решения и се хвърля КТБ на вълците.Това попита бившият финансов министър Муравей Радев пред БНР по повод разсекретената стенограма за КТБ.

Според него не може да се разбере кой ограби КТБ и къде са парите, но стенограмата за КТБ все пак показва много неща. „Всъщност по-голямата част от заседанието преминава в обсъждане на цялостната банкова система, а не толкова само за КТБ, защото беше надвиснала много сериозна опасност върху цялата банкова система. Видяхме, че въпреки неизбежните политически престрелки тези хора в крайна сметка взеха много важни и отговорни решения, които до голяма степен предотвратиха банковата криза, назряла в България. Стана ясно, че държавата застава с цялата си финансова и административна мощ зад банковата система и зад всяка една отделна банка“, каза Радев.

„Решенията за подкрепа на всички банки, изпаднали в нужда, и за отварянето им на следващия ден са стабилизирали ситуацията въпреки паниката сред хората“, категоричен е финансистът:

„По отношение на КТБ обаче, тези решения не бяха приложени. Представяте ли си, след като се взема решение всяка банкова институция да бъде подкрепяна колкото-толкова, като само 14 дни след това всъщност да вземеш точно обратните решения и да хвърлиш КТБ на вълците“, допълни той.

От стенограмата се вижда как е управлявана държавата към този момент и доколко са били способни управляващите да носят отговорност, коментира още Муравей Радев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране