07.03.2024 | 17:38
Радев отпусна юздата – дава на Борисов 2 седмици да преговаря за правителство
Насрочи консултациите за понеделник и вторник, вероятно ще връчи първия проучвателен мандат в сряда

Президентът няма да форсира силно консултациите за правителство, каквито опасения изразиха от ГЕРБ. Това става ясно от прессъобщение от „Дондуков“ 2.

Румен Радев ще стартира консултациите с парламентарните сили в понеделник и ще ги приключи във вторник. Това би следвало да означава, че вероятно ще връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на излъчения от ГЕРБ-СДС кандидат за премиер най-рано в сряда. Оттогава и ще започне да тече седемдневният срок за реализирането на мандата.

Т.е. оттук нататък ГЕРБ и ПП-ДБ имат близо две седмици да преговарят. Както е известно, очаква се партията на Бойко Борисов да номинира за премиер Мария Габриел. Борисов даде заявка и че държи евентуалното правителство след ротацията да бъде излъчено с първия проучвателен мандат – на ГЕРБ-СДС, а не с втория – на ПП-ДБ, каквато бе ситуацията с кабинета на Николай Денков.

В съответствие с чл. 99, ал. 1 от Конституцията държавният глава Румен Радев ще проведе консултации с представители на парламентарните групи в 49-ото Народно събрание, съобщиха днес от прессекретариата на държавния глава.

 На 11 март, понеделник, на „Дондуков“ 2 президентът ще приеме: 

От 9.30 часа представители на парламентарната група на ГЕРБ-СДС;

От 11.30 часа представители на парламентарната група на „Продължаваме Промяната-Демократична България“;

От 14.00 часа представители на парламентарната група на „Движение за права и свободи“.

 На 12 март, вторник, президентът ще се срещне с:    

Представители на парламентарната група на Възраждане от 9.30 часа;

Представители на парламентарната група на „БСП за България“ от 11.30 часа;

Представители на парламентарната група на „Има такъв народ“ от 14.00 часа.

 ***

Поведението на президента е донякъде изненадващо. До момента той се изявява като твърд критик и противник на “сглобката” между ПП-ДБ и ГЕРБ. Освен това преди седмица вицепрезидентът Илияна Йотова обясни, че е по-добре да има предсрочни избори. 

Ако Румен Радев искаше да провали преговорите за кабинет, изглеждаше логично той да ги форсира и така да изостри допълнително напрежението между ГЕРБ и ПП-ДБ. 

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране