15.07.2020 | 18:30
Радев: Преходът започна с мутри и ще завърши с изхвърлянето им от властта
Той отново призова и полицията и протестиращите да не допускат насилие и да избягват провокации "в този исторически за страната ни момент"

Президентът Румен Радев направи обръщение към народа преди поредния протест срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Държавният глава отново призова за оставка на кабинета “Борисов 3” и обвинител №1 и настоя, че рестартирането на политическия процес и модернизацията на страната ни минава през честни избори.

“Преходът започна с мутри и ще завърши с изхвърлянето им от властта”, заяви Румен Радев.

Според президента сметките на кабинета и главния прокурор да оцелеят с внушения и интриги и отказът да се чуе гласът на България само удължават кризата. “Доверието е загубено”, изтъкна Радев.

По думите му трябва да си дадем сметка, че мафията се храни от страха и апатията.

“Днес нашата борба за справедливост и свобода е в ръцете именно на хората от протеста. Това е нашата обща кауза. Оскърбителните внушения, че хилядите българи по площадите са платени и манипулирани, че са тинята на обществото, издават арогантност, политическо безсилие и интригите на задкулисието. Лъжи, клевети и сеене на разкол. Никога народът не е бил по-единен в искането си за законност. В смелостта си да бъде актьор, а не зрител на своя живот”, подчерта президентът.

Той заяви също така, че вижда решимост в хората с постоянство и без насилие да си върнат държавата, да съхранят природата и да си спечелят справедливостта в правораздаването.

“Затова трябва да бъдем и сме длъжни да бъдем мъдри и единни, за да не допуснем да се разпилява тази обществена енергия за промяна, да не допуснем егоизмът, предразсъдъците, интригите на задкулисието и външни сили да внасят разделение в редиците”, каза още държавният глава.

Радев акцентира и че сегашният олигархичен-властови модел е изчерпан и отречен от хората.

“Младото поколение на България ме изпълва с гордост и върна надеждата за бъдещето на Родината. Мобилизацията на българите е израз на националния консенсус, антимафия. На куража да се нарекат проблемите с истинските им имена. На решимостта повече да не се търпи корупцията и нейния чадър в прокуратурата”, обобщи Румен Радев.

Той отново призова и полицията и протестиращите да не допускат насилие и да избягват провокации “в този исторически за страната ни момент”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране