27.01.2017 | 23:10
Радев се прави на луд, пуска закона за „вечните концесии“ на ГЕРБ
Представете си отдаване на митниците или данъчната администрация на някого за 200 години!
Добри Божилов

Неолибералното служебно правителство се очертава като далеч не единствената политика на новия президент в тази посока. Много дискусии предизвикаха събитията от последните дни в социалните мрежи, като по-умерените зовяха все пак да се „даде време“ и да не се правят прибързани изводи.

Но ето че генералът изобщо не мисли да се ограничи само с правителството. На път е закон да стане гласуваното в парламента за въвеждане на „вечни концесии“. До сега имаше ограничение концесия за каквото и да било да се сключва за до 35 години. То и това е доста дълъг срок, и цяло поколение и половина се обрича да плаща на съответния концесионер (обикновено глобална корпорация). Но ГЕРБ гласуваха промени в закона, според които няма ограничение в срока вече. Това означава, че ще могат да се отдават концесии и за 50, 100, 200 години. Няма причина реално да не се сключи и „вечна“ концесия.

Представете си отдаване на митниците или данъчната администрация на някого за 200 години! Мислите, че не се случва – погледнете Третия свят. Та дори погледнете Османската империя, която при финансови трудности е отдала данъците си на чужди господари. Дори да не са данъците, помислете за концесията на „Софийска вода“. Някой я отдава за 300 години напред, и народът плаща ли плаща.

Всъщност подобни абсурди има дори в цивилизовани страни. В Израел например, предният патриарх на Ерусалим отдаде едни имоти на инвеститор за 200 години напред. Нямаше законови пречки, и сделката мина. Естествено, никой евреин не би направил подобно нещо, и затова просто подобно ограничение липсваше. И ето, че се случи. Какво остава за африкански държави, тип България.

Румен Радев може да спре този закон като му наложи вето. Но ако не го направи до края на днешния ден, вече няма да може да го направи. Просто защото „ветото“ не е „вето“, а е формулирано като „връщане за ново обсъждане в парламента“. Но ако парламентът е разпуснат, няма къде да го върне. Съответно – остава му само да го подпише. Ако обаче го върне до края на деня, преди парламентът да е разпуснат, просто после въпросът остава неразглеждан и отпада.

Но Радев се скатава. Вето няма. А дори леви активисти вече са гневни и обсъждат въпроса.

Сега ще оставят парламентът да преустанови работа и после генералът ще се оправдае, че вече няма на кого да върне закона. И вечните концесии на ГЕРБ ще минат…

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране