09.04.2017 | 18:01
Радев ще обясни на нацията защо иска да ограничава избирателни права
Текстовете от Закона за българското гражданство предизвикаха сериозна полемика

Президентът Румен Радев ще изложи мотивите си за ограничаване на избирателните права на българите, живеещи в чужбина в официално обръщение към нацията. Това заяви той пред журналисти в Ловеч, предаде БТА.

„Ще имаме време за тези дебати, най-важното е, че има вече начало на този дебат. Ще дам подробно своите мотиви в обръщение към нацията“, заяви Радев в отговор на въпрос дали българите в чужбина трябва да гласуват, или да бъдат ограничени правата им.

През седмицата Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проект за промени в Закона за българското гражданство, в които „през задната врата” се редактираше и Изборния кодекс с изискване за уседналост, на което на практика не могат да отговорят почти всички българи в чужбина.

От ведомството оттеглиха проекта и хвърлиха цялата вина върху свой служител, който обаче разказа как на среща на „Дондуков” 2 президентски съветници са ръководили работата по текстовете, а Румен Радев в прав текст е поискал да се ограничат избирателните права на някои български граждани, тъй като иначе ДОСТ са щели да влязат в парламента.

По-късно самият Радев индиректно пое отговорност за своеобразната законодателна инициатива (каквато по Конституция няма-б.р.), като в официална позиция обвини партиите, че предизборно са били активни по темата за чуждите вмешателства в българската политика, докато след вота са захвърлили темата.

Запитан дали е застрашена сигурността на България след поредицата атентати в Европа днес държавният глава посочи, че наистина ситуацията и геополитическата среда за сигурност се изостря непрекъснато. „Ние трябва да направим своите изводи, трябва да предприемем нашите мерки“, каза още Радев.

Той добави, че очаква бързо сформиране на стабилно и работещо правителство. „Има много проблеми, които то трябва да решава“, добави президентът.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране