11.07.2018 | 19:48
Радев: Тръмп поиска от членовете на НАТО 4% от БВП за отбрана

Президентът Румен Радев, ръководи българската делегация за участие в Срещата на държавните и правителствените ръководители на страните-членки на НАТО в Брюксел, заяви, че по време на сесията президентът на САЩ Доналд Тръмп е повдигнал въпроса парите за отбрана, отделяни от държавите-членки. Според него те трябва да достигат не 2%, а 4% от БВП.

“Президентът Тръмп, който говори, постави въпроса не само да се постигнат 2% и то днес, а вече нова бариера – 4%. Той просто тръгна, след като обяви това”, каза Радев.

Президентът е поставил въпроса за Трансатлантическата връзка, която е “гръбнакът на НАТО като военни способности” в случай, че не бъдат достигнати тези два процента.

“Никой не говори за тези четири процента, това не се обсъжда в момента“, заяви Радев.

В същото време стана ясно, че НАТО покани днес Република Македония да започне преговори за присъединяване към алианса.

Това съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг на пресконференция след първото заседание от двудневната среща на държавните и правителствените ръководители от военнополитическия съюз в Брюксел.

Той уточни, че Македония ще стане 30-ата държава от пакта, когато приключат процедурите около ратификацията на споразумението между Скопие и Атина.

Това показва, че вратите на НАТО остават отворени, добави Столтенберг.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране