25.01.2024 | 14:27
Радостин Василев размаза Киро Петков за срещата със Спас Русев: Какво правихте с един лобист, скрит бос на Нова тв и Btv?
Съпредседателят на ПП отново избяга от журналистически въпроси

Журналистка изненадващо е снимала съпредседателя на парламентарната група (ПГ) на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Кирил Петков с могъщия бизнесмен Спас Русев. Случката е от лобито на столичен хотел.

Видеото, което журналистката Соня Колтуклиева е направила, се разпространява и във фейсбук от вчера. Към момента обаче няма коментар от Кирил Петков.

Това предизвика реакция от страна на депутата Радостин Василев, който се отцепи от парламентарната група на ПП-ДБ. Днес на пленарното заседание на Народното събрание, при обсъждането на законопроекта за възобновяемите източници в морските пространства, той взе думата по процедура: „Във връзка с дискусиите по настоящата точка, в която става въпрос за лобизъм най-вероятно – това, което разбирам от колегите… за пореден път от „Демократична България“ и с краткото пристигане на Кирил Петков… Уважаеми г-н Петков, елате да обясните вчера със Спас Русев какво правихте на тази среща, не се крийте, защото – ясно е, че половината от законопроектите на ПП-ДБ са лобистки, а Спас Русев е известен в българското общество като лобист, най-вероятно скрит собственик на Нова телевизия, bTV, собственик на „Булсатком“. Г-н Петков, Настимир Ананиев няма да избяга, елате тука, обяснете какво си писахте на бележката вчера. Добре, че има една журналистка да влезе, да ви хване. Това е повторение на скандала с яхтата – същият Спас Русев, само Доктора, Бог да го прости, го няма… Пепи Амигоса. Това е абсолютно същата картинка 20 години по-късно.“

Василев призова председателя на Народното събрание Росен Желязков: „Г-н председател, моля да поканим Кирил Петков да дойде да обясни – лидер на партия от управляващото мнозинство, какво прави с г-н Спас Русев, какво си пише на бележката. И дали ще строят вятърни генератори в Черно море – не знам, но със сигурност тези хора обслужват чужди интереси, той е длъжен да отговори на обществото. Понеже казионните медии няма да го попитат, няма и да излъчат – аз искам от трибуната да го попитам: според него правилно ли е да се среща с един лобист, който е свързан с всичко друго, но не и с прозрачност. Жалко, че го няма и г-н Пеевски – те имат някакви отношения там по бизнес линия, може би го е пратил на индулгенция. Не знам – трябва да обясни. Искам да го поканите, вие сте председател, да се върне! Той бяга, излезна от залата с една дружинка – да обясни. Това е председател! Ако аз съм с някой човек и ме питат – какво правиш с него, ще изляза и ще кажа: правя това, това и това. Но той се крие.“

Росен Желязков отвърна само: „Не съм нито класен, нито дружинен ръководител, да каня другарчетата в зала.“

Очаква се отговор от Кирил Петков.

От видеото на Соня Колтуклиева се вижда, че Петков и Спас Русев са неприятно изненадани от появата й. Журналистката задава въпроси първо на съпредседателя на ПГ на ПП-ДБ. Той обаче става и си тръгва почти безмълвно. Това малко след това прави и Спас Русев.

 

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране