16.08.2016 | 0:01
Районен кмет в София подаде оставка след натиск от ГЕРБ
Партията свали доверието си от Цвета Авджиева от "Младост" заради строеж в зелена площ

Изпълнителната комисия на ГЕРБ обяви вчера, че сваля политическото си доверие от кмета на столичния район „Младост“ д-р Цвета Авджиева и я призовава да подаде оставка от поста. По-късно Авджиева обяви, че ще си даде оставката.

Като причина за искането от партията посочиха липсата на адекватни мотиви от страна на кметицата в процедурите по одобрението и разрешението за строеж в междублоковото пространство на бл. 19, 20 и 21 в кв. „Младост 1“. Мястото е в близост до Окръжна болница и 118 СОУ, на последната спирка на тролей номер 8. Градинката вече е оградена и част от катерушките, на които допреди дни са играли деца, са недостъпни. Според жителите на квартала първоначално имотът е бил само 120 кв. метра, но впоследствие общината продала още 280 кв.м, за да може да се строи в зелената площ.

От няколко седмици жители на района протестират срещу разрешения строеж на полянката, а кметът на София Йорданка Фандъкова обеща да проучи въпроса. Тя е запознала министър-председателя Бойко Борисов с всички факти, свързани със случая. Хората направиха и петицията срещу застрояването, в която са се подписали около 800 души.

Ръководството на ПП ГЕРБ смята, че има действия от страна на кмета на „Младост“, които са недопустими и Цвета Авджиева трябва да поеме отговорност за своите решения в името на развитието на района и спокойствието на жителите му, се посочва в съобщението.

По заповед на кмета на София в момента тече пълна проверка на всички процедури и решения, които се отнасят до терена от реституцията му през 2003 г. насам, и строителството е спряно.

Районният кмет Цвета Авджиева обаче заяви, че „документите, които са издадени за разрешението на този строеж, са изрядно направени“. Според нея дирекцията за национален и строителен контрол два пъти е правила проверка на обекта и нарушения не били открити.

По заповед на кмета главният архитект на София ще направи проверка и доклад за всички случаи на частни имоти, които се намират в обособени междублокови пространства на територията на район „Младост“, се посочва още във вчерашното съобщение. Междувременно Борисов обяви, че изборите за районен кмет ще бъдат насрочени заедно с президентските.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране