14.01.2016 | 19:00
Разкритието на Панов за sms-ите вбеси Борисов: Откъде накъде вие ще ми давате акъл?
Член на ВСС донася на живо на премиера, а шефът на ВКС показа съобщението

Поредният скандал в съдебната система се разрази съвсем неочаквано днес. Дойде от екрана на един мобилен телефон.  По обед председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов показа на журналистите, чакащи на днешното заседание на Висшия съдебен съвет, SMS, който е получил точно в 12,14 часа днес от мобилния телефон на премиера Бойко Борисов.

Съобщението гласи: „Лозан Панов отново предложи да ви викаме във ВСС по записа с двете „Каки“, не го приехме“. Това се случи в момент, когато ВСС обсъждаше решението по проверката на скандала “Яневагейт”. Вчера етичната комисия, председателствана от Ясен Тодоров, не откри нарушения. Докато течаха близо двучасовите дебати съдия Панов взе думата, попита дали в крайна сметка ВСС е взел някакво решение и каза: “Не мога да не ви кажа и още нещо. От номера, който аз имам на Борисов току-що получих SMS.“

Най-вероятно в случая става дума за препратенно текстово съобщение. Явно някой от членовете на ВСС е докладвал на министър-председателя какво става на заседанието, а после Борисов го е върнал към Лозан Панов. Какви са били мотивите на премиера да го направи не е съвсем ясно.

SMS скандалът бързо бе тиражиран от много медии и провокира премиера Бойко Борисов да отиде на заседанието на ВСС. „Когато направихме това правителство, въобще за конституционни промени не се говореше. Направихме доста срещи с Христо Иванов и други експерти и намерихме 180 гласа, с цялата ми воля“, каза Борисов на заседанието и добави: „ГЕРБ и РБ имаме над 120 гласа – Конституцията не се променя с толкова. Демокрацията това е измислила“.

След това премиерът се обърна към Лозан Панов: „Никого не съм посочил досега за политическо изказване, но изказването ви е политическо. Критикувате ме за моята работа, за решенията на парламентарната група. Откъде накъде вие ще ми давате акъл? Вие ме атакувате политически сега. Дойдох за да ви обясня, че нямам общо със случая „Яневагейт“. Вие ме вкарвате пак тук за незаконен запис. Първото, което е, трябва да попитате законно ли е, или не“, подчерта премиерът.

Борисов намеси в историята и лидера на ДСБ Радан Кънев. „Исках да се промени конституцията, направих всичко възможно за първата промяна, впоследствие обаче се оказа, че Радан Кънев иска да си прави нов проект, за да стане президент. Колкото за мен е лошо, ако се меся в съдебната система, точно толкова лошо е и за вас да се месите в политиката – и двамата ще олекнем“, обърна се Бойко Борисов към председателя на Върховния касационен съд.

Накрая премиерът предложи успокояване на страстите: „Предлагам в мира, в духа на конструктивните промени, които трябва да се случат, да спрем. Питайте ме за Янева, за гейт, ако има нещо друго“.

Всъщност скандалът започна още рано сутринта. Още на влизане на заседанието на ВСС председателят на ВКС обяви, че ще продължи да изразява позицията си, без значение от заплахи и медийни манипулации.“Доброто и злото са въпрос на избор, а свободата е по природа“, заяви Панов.

Той благодари на всичките си колеги, които са застанали зад едно от най-демократичните постижения на обществото ни – свободата да изразяваш мнението си. Изявлението на Панов беше по повод отказа на етичната комисия към ВСС да образува проверка по повод речта му.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране