06.08.2019 | 18:02
Разследване: Фронтекс си затваря очите за малтретиране на мигранти в България
Фронтекс е позволил на граничарите да използват кучета при преследването на мигранти, а също използване на лютив спрей и палки

За случаи на малтретиране на мигранти от страна на гранични полицаи в страните, външна граница за ЕС, съобщава Юроактив, цитирайки разследване на германската телевизия ARD и британския в. „Гардиън“. Основните критики в репортажа са отправени към Европейската гранична агенция Фронтекс, която е обвинена в нарушаване на човешки права на бежанците по време на депортирането им.

Позовавайки се на вътрешни документи, медиите отбелязват, че Фронтекс е позволил на граничарите да използват кучета при преследването на мигранти, а също използване на лютив спрей и палки, особено по границата на ЕС в България, Гърция и Унгария.

В разследването местните граничари се обвиняват в използване на сила или отправяне на заплахи с цел мигрантите да напуснат пределите на ЕС, така са възпрепятствали основното им право да потърсят убежище.

Цитират се случаи с непълнолетни, които са депортирани със самолети без придружител, а също така на бежанци са давани успокоителни по време на депортирането им, което е в нарушение на международните регулации.

България отрича медийната информация, че гранични полицаи са малтретирали бежанци, преминали границата с Турция. България спазва всички разпоредби, свързани с правата на човека, е заявил вътрешният министър Младен Маринов след разговори с баварския си колега Йоахим Херман в Мюнхен, цитиран от БНР.

Български гранични служители употребяват сила само в случаите, когато ситуацията го изисква, допълнил Маринов. От Фронтекс коментират, че до момента не е внасяна жалба срещу агенцията. Категорично отричат служители на агенцията да са нарушавали основните човешки права.
В Брюксел Европейската комисия коментира, че винаги е обезпокоена, когато научи информация за лошо отношение към мигрантите. Комисията се опитва да установи дали обвиненията по адрес на Фронтекс са истина.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране