12.05.2016 | 20:12
Разцепление в АБВ! Депутатите се запънаха във властта
Михо Михов и Кирил Цочев отказват да напуснат постовете си

Обявеното излизане на АБВ от властта ще се ограничи само до правителството и областните управи. Вчера стана ясно, че депутатите нямат намерение да изоставят високите си постове. Те се оправдаха, че партията напуска само изпълнителната власт и отрекоха слуховете, че подалият оставка вицепремиер и социален министър Ивайло Калфин го е направил под натиск.

Макар че дели последното място в парламента по брой депутати с “Атака” (11 души), АБВ има солидно присъствие в ръководството на Народното събрание. Кирил Цочев е зам.-председател на парламента и на комисията по енергетика, Михо Михов – председател на комисията по отбрана, Борислав Борисов – шеф на комисията за младежта и спорта, Кирил Кадиев – зам.-шеф на културната комисия, Иван Станков – зам.-шеф на земеделската комисия, Георги Кючуков – зам.-шеф на здравната комисия.

Михов посочи, че решението на Националния съвет на АБВ се отнася само за изпълнителната власт. “Ако ръководството реши същото и за законодателната, веднага си подавам рапорта”, обеща запасният генерал. Според зам.-председателя на партията Румен Петков обаче това изобщо не е необходимо. Той обясни, че няма никаква пречка депутатите от АБВ да останат на постовете си, тъй като опозицията така или иначе си имала ръководни места в парламента. И даде за пример Петър Кънев от БСП, който оглавява икономическата комисия.

Петков ядосано отрече и появилите се информации, че Калфин неохотно е изоставил правителствените си постове под натиска на партийното ръководство и след тежки разправии на Националния съвет на АБВ. “Разногласия не е имало. Това е дълбоко невярно. Ние само сме имали дебат дали да се ангажираме с тази власт”, каза Петков. В крайна сметка съветът бил излязъл с “единодушно решение”, което Калфин сам решил да последва.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране