25.04.2024 | 11:38
Росен Желязков беше свален като председател на НС
129 депутати подкрепиха предложението за махането му. Той бе изпратен с овации

Непосредствено преди разпускането на парламента преди изборите на 9 юни беше гласувана оставката на председателя Росен Желязков. Това стана с гласовете на ПП-ДБ, БСП, „Възраждане“ и ИТН.

„Показваме червен картон на ГЕРБ за работата през последните три месеца“, каза вчера съпредседателят на дясното обединение Кирил Петков, след като искането за оставката, подкрепено от БСП, бе внесено. В мотивите си вносителите отбелязват, че Желязков „злоупотребява с власт и правомощия, и работи в интерес на политическия блок ГЕРБ-ДПС“.

Причината за искането на оставката, обясни от парламентарната трибуна Мирослав Иванов от ПП-ДБ, е разразилият се скандал със свалянето на управителя на НЗОК Станимир Михайлов. Докато миналата седмица течеше дебатът, Михайлов впезапно оттегли оставката си. Тогава Росен Желязков не му позволи да обясни действието си от парламентарната трибуна.

Председателят на парламента е обвинен и че вчера отказа да уважи искане за минута мълчание, за да се почете паметта на жертвите на арменския геноцид.

След дебата Росен Желязков имаше право да се изкаже. „Понякога трябва да замълчиш, за да бъдеш чут. Всички ние в тази зала сме хора, но хора, пратени от други хора да работят за хората. Имаме нашите слабости, нашите страсти, ние като народни представители трябва да имаме отговорност, отчетност и почтенност и човещина, която губим. Битува мнението, че сме драматична група актьори в политическия театър. Когато актьорите се качават, мислейки си, че отиват на сцената, се качват да ешафода“, заяви Желязков.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране