07.03.2024 | 11:28
Ротацията отпада, защото Русия печели войната в Украйна?
Правителство на Денков бе геополитическо, но намаляването на международният натиск поражда по-свободно поведение на играчите, коментира Андрей Райчев

Приближаваме се към избори, защото имаме смяна на геополитическата ситуация. Това каза в „Здравей, България“ по Нова телевизия социологът Андрей Райчев.

„Има две възможни хипотези. Едната страна поне е решила да ги предизвика. Ако е така, ще се засилват като влакове един срещу друг, но може да се каже, че подготвят другата страна да трепне и да отстъпи, за да получи по-добри позиции в преговорите“, обясни той.

„Първо има голяма промяна в международната обстановка, а това правителство (б.а. на Денков-Габриел) е геополитическо, т.е. е сложено поради други съображения. Има ясно изменение обаче в Украйна. Не знам дали има сериозен човек, който да не вижда, че Киев вече губи войната. САЩ смениха Виктория Нюланд (б.а. бившият заместник-държавен секретар по политическите въпроси), т.е. архитектът на украинската история“, заяви социологът.

„Може би демократите (б.а. от партията на Джо Байдън), които имат проблем с това, че аргумент на Доналд Тръмп е, че нищо не правят в Украйна – губят. Вероятно са решили да въдворят мир там. Първо Володимир Зеленски ще трябва да си отиде. Това са дълбочинни процеси, които няма как да не се отразят на България. Първо намалява международният натиск и следва по-свободно поведение на играчите“, подчерта той.

„Може политиците да са преценили, че електоратите им се разпадат в тази отвратителна за хората сглобка. Избирателите и на двете политически сили ненавиждат собственото си правителство“, заяви Райчев.

Бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов пък му опонира, като цитира европейските лидери, които казват, че не могат да допуснат Русия да спечели войната в Украйна. „Това означава, че подкрепата за Киев ще се засилва. Престоят сериозни преговори и двете страни искат да заемат по-изгодни позиции“, добави той.

Социалният антрополог Харалан Александров пък коментира, че т.нар. сглобка била дефектна конструкция. „Беше сложена на грешна основа върху плаващи пясъци. Ако има шанс да бъде построена по по-добър начин, с ясен план, да бъде отчетена гравитацията и да се избегнат конструктивните дефекти, ситуацията ще е различна, но изглежда няма желание за това“, добави той.

„Бойко Борисов сякаш казва на ПП-ДБ „времето, което ви дадох да управлявате с моето мнозинство, изтече, защото си реших въпросите. Излязъл съм от изолация. В центъра съм и през мен минава отношението ви с ДПС. Ако има нови избори, ще кажа дали наляво или надясно ще се съюзяваме“. Главното, което обаче може да ги спре да направят нови избори, е появата на Румен Радев като политическа сила“, заяви Андрей Райчев.

„Президентът може да направи това, което от 2020 г. е коментирано – да слезе и да оглави партия. Има 30-40 процента подкрепа и може да се каже, че около половин милион са избирателите му. За кога да отлага?“, попита той.

„Възможно е да остави Йотова да е президент. Нали си представяте какво става тогава с всички и особено с ПП-ДБ? Борисов си поправи отношенията с него, не напада. Чака момента, в който Радев ще дойде отляво и той си стои, пие си кафето, защото пристигат при него с различни предложения“, подчерта социологът.

Не знам кое е по-отвратително – тази борса на прокурор, които си раздават пари и решават кой да лежи в затвора…, заяви Райчев.

И държат политици с компромати, прекъсна го водещият Виктор Николаев.  „Единият дори продава жена си. Ако го гледаш на филм, ще кажеш „егати бездарният сценарий!“. България е в усилие да направи нещо нормално, защото какво ни се предлага вместо тези корумпета заедно със съпругата, която се продава срещу услуги срещу компромати – да седнат трима души, назначени от чужда страна, които да започнат да определят кой е лош и кой добър“, заяви социологът.

1 коментар

  1. Бай Минас каза:

    На крива ракета космосът й пречи, затова отпада ротацията, приятелю!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране