28.11.2016 | 0:01
Розберг с първа титла
Хамилтън с 10 победи през сезона

Пилотът на Мерцедес Нико Розберг спечели за първи път в своята кариера титлата във Формула 1. Германецът финишира втори в последното състезание за сезона – за Гран При на Абу Даби и това му бе достатъчно, за да запази първото си място при пилотите. Въпреки че записа 10-а победа в 21-вия старт през сезона, съотборникът му Люис Хамилтън (Вбр) не успя да стопи преднината му и да запази титлата си от последните две години. Трети в Абу Даби финишира 4-кратният световен шампион Себастиан Фетел (Гер) с Ферари, а зад него останаха пилотите на Ред Бул Макс Верстапен (Хол) и Даниел Рикардо (Авл).

Розберг триумфира с 385 т., само с 5 пред Хамилтън. Далеч назад останаха Даниел Рикардо 256, Фетел 212 и  Верстапен 204. При конструкторите Мерцедес е категоричен победител със 722 т., пред Ред Бул 446, Ферари 375 и др.

Хамилтън започна от полпозишън, но Розберг този път стартира добре и не допусна друг пилот да се вклини пред него. Съотборниците и съперници започнаха да се откъсват от останалите, а разликата между тях варираше от половин до цяла секунда. Първо Хамилтън и Кими Райконен смениха гумите, а когато и Розберг още в 9-ата обиколка направи това, се забави доста на излизане и срещна трафик в лицето на най-рисковия пилот Макс Верстапен. Затова от бокса посъветваха германеца да кара внимателно.

Още преди изминаването на 1/3 от състезанието надпреварата напуснаха Валтери Ботас (Фин), Данил Квят (Рус), Кевин Магнусен (Дан) и Дженсън Бътън (Вбр), за когото това беше последен старт в кариерата. Фелипе Маса също кара за последно, но завърши девети.

Розберг успя да изпревари Верстапен в 20-ата обиколка с много рисково каране. Германецът атакува в завой №8 и беше блокиран от външната страна от холандския пилот на Ред Бул, но имаше нужното ускорение и довърши изпреварването секунди по-късно. Лидер с аванс от 5,5 сек. излезе Фетел, но той бе принуден да влезе в бокса заради пълно износване на гумите в 36-ата обиколка. Хамилтън отново поведе с 1,3 сек. пред Розберг. Фетел пък изненада със супермеките, но бързи гуми и това му позволи поред да изпревари Верстапен, Рикардо и Кими Райконен. Розберг пък навакса изоставането си, но не рискува с изпреварване. За него второто място и 18-те точки от второто място бяха напълно достатъчни. Хамилтън измина 55-те обиколки в Абу Даби за 1:38:04,013 ч.,  докато Розберг завърши само след 0,439 сек., като удържа финалната атака на Себастиан Фетел и Макс Верстапен.

Така Нико Розберг стана 33-ият световен шампион. Той е син на първенеца от 1982 г Кеке Розберг, който обаче караше за Финландия. Нико спечели 12-а титла за Германия във Формула 1. Хамилтън пък пропусна възможност да стане първият британски 4-кратен шампион.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране