03.01.2017 | 0:01
Румен Радев поиска спиране на поръчка за 200 милиона
Новоизбраният президент атакува възобновената от АПИ процедура за ТОЛ таксите

Избраният за президент Румен Радев поиска Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) да се съобрази с нареждането на премиера Бойко Борисов за спиране на всякакви обществени поръчки до назначаването на служебно правителство. В кратко изявление в страницата си във фейсбук бъдещият държавен глава атакува възобновената процедура за „проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на тол такси от автомобилите над 3,5 т“. Прогнозната стойност на тази поръчка е 200 милиона лева без ДДС.

Срещу поръчката бяха внесени три жалби в КЗК и тя бе временно спряна. В дните между Коледа и Нова година АПИ съобщи, че я възобновява и то с изключително кратък срок – офертите се подават до 17 ч. на 5 януари, т.е. този четвъртък.

“Напомням, че премиерът Бойко Борисов на заседанието на Министерския съвет от 21 декември 2016 г. нареди на своите министри спирането на всякакви обществени поръчки. В случай, че те са неизбежни, министър-председателят заръча те да се консултират с моя екип. Държа да уточня, че въпросната обществена поръчка, обявена в навечерието на празниците, не е консултирана с никого и не може да бъде квалифицирана като „неизбежна“.

Без да оспорвам законността му, намирам това решение за политически спорно. Считам, че правителството и държавната администрация трябва да спазват нареждането на премиера Борисов, който зае отговорна позиция на гореспоменатото заседанието на МС”, се казва в изявлението на избрания за президент.

Румен Радев ще встъпи в длъжност на 22 януари. Очаква се след това той да назначи служебно правителство и да насрочи избори за ново Народно събрание.

1 коментар

  1. Венков каза:

    Г-н Президент,наивната ситуация в която сте изпаднали,ми напомня за баналния парадокс,при който лявата ръка,не знае какво върши дясната,при положение,че и двете се командват от една глава.Дълбочината на този казус според мислещите читатели,е много по голяма.Под “микроскоп” ще се гледат всичките Ваши действия свързани с държавата ни в продължение на пет години, считано от 22 януари т.г. Да си представим хипотетично,че аз съм шеф на една огромна фирма.Нареждам на Иванов да изпълни моя заповед която е в интерес на фирмата ми,Иванов се ослушва като прасе в царевица,времето си тече проблема си остава,но Иванов си тръгва завинаги!Мнение, на един средностатистически българин!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране