24.03.2024 | 21:50
Румен Радев смятал да покани за служебен премиер Димитър Главчев?
Шефът на Сметната палата отказвал поста, № 2 бил Росен Желязков

Изненадваща номинация щял да направи президентът Румен Радев за служебен премиер, ако Мария Габриел беше отишла във вторник следобед с празна папка. Името на избрания служебен премиер било Димитър Главчев, настоящ шеф на Сметната палата, твърди „Уикенд”.

Радев е провел и разговор с одитор №1 на България, но Главчев не бил в особен възторг от възможността и затова в същия ден следобед се пуснаха слухове, че при евентуален провал на мандата, Росен Желязков ще е изборът на президента, ако се стигне до съставянето на служебно правителство, научи още „Уикенд”.

Запознати твърдят, че въпреки че е от ГЕРБ, Димитър Главчев има културни отношения с държавния глава и бил сред одобряваните от Радев политици от ГЕРБ, а вече е и независим по закон. Бившият председател на парламента обаче е верен на партията си и въпреки че е извън реалната политика, не искал да се връща като избор на президента за служебен премиер. Според запознати Главчев никога нямало да позволи да му извиват ръцете кои министри да назначи уж като служебни, а реално – напълно подчинени на управляващите и едновременно да бъде притискан от президента да подрежда и негови кадри.

Румен Радев най-вероятно е бил неприятно изненадан от отказа на Димитър Главчев, тъй като другите варианти за нов служебен премиер – Росен Желязков и директорът на БНБ Димитър Радев, били или чисти креатури на Бойко Борисов като Желязков, или напълно далеч от политиката, като управителя на БНБ.

Като шеф на народната банка, Димитър Радев в момента е в трескава подготовка за влизането ни в еврозоната и много далеч от политическите битки, а Росен Желязков щял да подари цялата власт на ГЕРБ, нареждайки сам кабинета си, диктуван му от лидера Бойко Борисов. Така за пръв избор бил решен диалогичният, но остър Димитър Главчев, който обаче не искал и да чуе да се връща в изпълнителната власт. Президентът не намирал и останалите възможности – заместниците им, които също са опция при избор за нов премиер, тъй като са напълно непознати за обществото и още по-далеч от политиката.

1 коментар

  1. Адам каза:

    Служебен премиер ще е омбудсмана Ковачева

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране