07.03.2024 | 10:49
Румен Радев закова Сглобката
Новата партия на президента няма да се казва Трети март

Честването на Трети март на Шипка нагледно показа какви са политическите настроения в страната. Президентът Румен Радев бе посрещнат с овации, а председателят на НС Росен Желязков бе бурно освиркан. Докато Желязков четеше речта си, множеството скандираше „Оставка“, а той бе видимо изнервен, въпреки че се опитваше да си даде невъзмутим вид.

Тези събития са проследени изкъсо от силните лица в сглобката. Бойко Борисов, Кирил Петков, Асен Василев, Делян Пеевски, Христо Иванов и компания са наясно, че един политически проект на президента ще получи сериозна електорална подкрепа. Това е опасно за тях, защото може да им обърне общата трапеза и „делкането“ на министри и регулатори. Силна партия на Румен Радев може да им развали и рахатлъка в съдебната система. Събитията около Трети март показаха още, че мандата е по средата, а идеята е елементарна – да се внуши, че Радев е „путинист“, антиевропеец и го подкрепят само шепа екстремни русофили.

С третомартенската си изява президентът де факто бетонира сглобката, защото там усетиха, че той не е слаб, както се надяваха и треска ги тресе да не загубят властта и привилегиите. Страхът е голям и това пролича на легендарния връх.

„Опитаха се да заглушат, речта на президента. Хората, които бяха малко по-далече от колоните, се оплакаха, че не чуват почти нищо от думите му. Дори Илияна Йотова усети, че се прави опит за саботаж и се възмути на глас! В същото време усилиха децибелите по време на речта на Росен Желязков, но и това не помогна да заглушат виковете „Оставка“ и освиркванията. Направи впечатление и безпрецедентната охрана на Желязков, както и фактът, че военният министър Тагарев удобно се скри в чужбина, вместо да приеме парадния строй на нашите бойци“, съобщиха източници от обкръжението на президента.

Уплашени от високия рейтинг на президента, в сглобката са твърдо решени – правителство ще има. Може да се избият, може да се карат за директорските места в регулаторите и дори кой да оглави селските ВиК дружества, но ще се разберат, защото ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС за нищо на света не искат предсрочни избори и Радев отново да реди служебен кабинет. При предсрочен вот резултатите няма да са много по-различни и пак същите партии ще трябва да седнем и да преговаряме, коментират депутати в парламента. Ако Борисов, харвардците и Пеевски дадат възможност на държавния глава да състави още един-два служебни кабинета, току-виж мандатът му изтекъл. Тогава той спокойно си прави партия и сглобката ще се разпарчетоса.

Затова са и провокациите към Румен Радев ей сега на момента да направи партия. Припомняме, че преди няколко седмици силният човек в ДПС Делян Пеевски го призова да направи своя формация и да влезе в политиката, защото вече бил се изявявал като партиен лидер. Президентът обаче е разумен и няма да си зареже поста и да се хвърли в политическа авантюра. Ходовете му са добре обмислени, твърдят от най-близкия му антураж. Сам да зареже мандата си би било безотговорно, пораженческо и без прецедент в историята.

„Галерия“ твърди още, че бъдещата партия на Радев с абсолютна сигурност няма да се казва „Трети март“. Името вече е прекалено медийно експлоатирано, президентът, ако прави нещо, то ще е напълно ново и дори самият той още не се е спрял на име, но е ясно, че ще е с патриотична насоченост. Възможно е обаче „Трети март“ да се включи като съучредител и да помогне за сформирането на структурите.

Взаимното плашене с предсрочни избори и ултиматумите, които си разменят ГЕРБ и ПП-ДБ, са залъгалки за симпатизантите им. Делян Пеевски също умело влиза в ролята на парламентьор и го играе нещо като съдия на приятелския мач. Каквито и маневри да правят, посолството е категорично против нов вот и настояват кабинетът да остане, защото са доволни от проукраинската позиция на страната. Ритуалната поява на Денков и Габриел на приема на президента е знак точно за това – да му покажат, че може да се карат, но са заедно. Докога – предстои да видим.

1 коментар

  1. Адам каза:

    Слава на Бога, че бедна България има поне един държавник, който е патриот и родолюбец – президента Радев!
    Бог да пази България!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране