27.09.2023 | 9:35
Русия обвини САЩ за взрива на газопровода “Северен поток”
Целта на Вашингтон е била да запази влиянието си в Европа, която се нуждае от руските енергийни ресурси, заяви Василий Небензя

Русия обвини Съединените щати, че са взривили газопровода “Северен поток”. По време на заседание на Съвета за сигурност на ООН, руският постоянен представител в организацията Василий Небензя, заяви, че целта на Вашингтон е била да запази влиянието си в Европа, която се нуждае от руските енергийни ресурси, съобщава БНТ.

По думите му се появяват все повече доказателства, че диверсията е дело на американците. Представителят на Съединените щати контрира, че Москва може и да настоява за безпристрастно разследване, но вече обвинява определени държави за случилото се.

Остро беше и изказването на британския представител, който приветства загрижеността на Русия за разрушаването на гражданска инфраструктура и свикването на Съвета в деня от годишнината на взрива, но подчерта, че всеки ден – от повече от година, е годишнина от умишлена руска атака срещу гражданска инфраструктура в Украйна.

Уважаеми колеги, от момента на диверсията в Балтийско море мина точно година. Почти толкова мина и от първото заседание на Съвета по тази тема. През последните 12 месеца ние много слушахме за това, че провежданото от Германия, Дания и Швеция разследване ще разкрие виновника за това престъпление всеки момент. Обаче резултат нямаше, няма и сега. Заедно с това в експертната общност се появяват все нови и нови доказателства за това, че взривът на Северен поток е извършен от Вашингтон, който се е решил на този възмутителен престъпен акт, ръководен от користния си стремеж да утвърди доминирането си е Европа, която изпитва остра нужда от руски енергийни ресурси”, заяви Василий Небензя.

“Русия многократно заяви, че иска независимо разследване , въпреки собствените си опити предварително да обвини определени държави. Не е изненадващо, че избирателно прокарва тези, които са в съответствие със собствените ѝ, предварителни заключения, и същевременно отхвърля алтернативни възгледи”, каза пък политическият координатор на САЩ в ООН Джон Кели.

3 коментара

  1. Анонимен каза:

    То се знае кой е Световния терорист къде държи Европейския съюз като пинчер на каишка.

  2. Анонимен каза:

    То се знае кой е Снетовния терорист къде държи Европейския съюз като пинчер на каишка

  3. Осовната каза:

    причина, която трябва да се има в предвид,е кой има полза от това?? Като естествено собствениците са най-малко заинтересовани да се лишат от печалбите си при разрушаване на тръбите,така че пренебрегвайки този принцип дълги години няма да се намери злосторника. Който има полза от това…

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране