11.10.2022 | 11:17
Русия охранявала Кримския мост с обучени делфини
Според руската пропаганда имало две групи бойни делфини, които били на входа на Севастополския залив и се използвали за противодействие на диверсанти

Взривеният Кримски мост се охранявал от делфини, съобщи Николай Русатев, бивш зам.-шеф на военното разузнаване. Русатев очевидно е прочел е прочел статии в руски издания и ги цитира дословно.

Става въпрос специално обучени екземпляри, които откривали мини и помагали на водолазите в огледите на стратегическия обект. Думите му се трансформираха в мемета в социалните мрежи, а от часове хиляди се будалкат с делфинския флот.

Мнозина изразиха съмнения в твърденията на Николай Русатев, но както се оказва, действително бозайниците са включени в охраната на Моста, или поне така твърдят проправителствените медии.

Според руската пропаганда имало две групи бойни делфини, които били на входа на Севастополския залив, се използвали за противодействие на диверсанти.

Историята започва от 2016 година, когато Министерството на отбраната на Руската федерация е обявило търг за закупуване на 5 делфини-афалини, всеки един за по 350 хил.рубли, а армията иска 2 женски и 3 мъжки екземпляра. Делфинският флот бил използван още по времето на СССР, твърдят руски медии.

С помощта на уникален естествен сонар, послушните животни трябвало да различат своите кораби от вражеските кораби по шума на двигателя, да открият вражески бойни плувци или подводници, да се втурнат да ги прихванат и неутрализират. Те са били научени да взривяват подводници с тротил, прикрепен към корема им, и да намушкат диверсанти с остро копие, прикрепено към носа.  Или дори да убият врага с „трицевен подводен пистолет.

Комсомолска правда твърди, че в руската армия имало 470 учебни центрове за обучаване на животни за военни цели. Преди години били закупени 150 магарета за Южния военен окръг, които получили статут на военни. На всеки 10 чифтокопитни се назначавал по един фелдшер, а на всеки три – по един глутник. Имало и военни котки, чиято цел била да пазят складовете от мишки.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране