05.02.2016 | 22:41
Русия печели информационната война в бившите съветски държави
„Голямото мнозинство“ в 12-те страни не вярва на западните медии

Присъединяването на Крим към Русия през 2014 година и последвалата подкрепа за сепаратистите в Източна Украйна бяха придружени от мащабна информационна кампания в подкрепа на тези действия.

Кампанията бе насочена не само към вътрешната аудитория на Русия, но и към населението на съседните държави, които имат руски медии и които, тъй като са били част от СССР, имат значително рускоезично население, коментира Voice of America.

В четвъртък група експерти проведоха конференция във Вашингтон със задачата да оценят дали Русия печели битката за влияние в съседните си държави. Един от специалистите категорично казва, че именно такова е положението сега.

Презентациите на конференцията бяха основани на „последните данни за медийното потребление и отношение в Естония, Латвия, Литва и Молдва“, както и на изследване на „Галъп“ от 2014 година в 12 страни, които някога са били част от Съветския съюз.

Проучването показва, че „голямото мнозинство“ в 12-те страни са следели внимателно новините за ситуацията в Украйна и Крим по време на конфликта през 2014 година, а повечето анкетирани смятат, че руските медии са по-достоверни източници от западните. Мнозинството в Русия, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Беларус, Армения и Узбекистан е определило руските медии като „надеждни“, когато става дума за ситуацията в Крим и Украйна.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране