13.07.2015 | 0:01
Рускиня краде част от река Камчия
Сложила в реката дървени колове и трупа пръст

Рускиня се опитва да открадне част от река Камчия в едноименния резерват, който е дом за местообитаването на над 300 вида птици. Любов Атанасова е усвоила 3 метра от реката за лични нужди, а на брега са отсечени 10 дървета.

„Да завземеш територия от река в защитена местност у нас не е невъзможно. Необходими са дървени колове, които да набиеш в реката и да засипеш ограденото място с тонове земна маса“, алармират хората, живеещи в района на устието на река Камчия. Ангел Ангелов коментира вчера пред Нова тв, че така живеещата наблизо Любов Атанасова си е откраднала 3 метра от реката.  „Напълни реката с дървени колове,  обработени с някакви масла и нефтени продукти  и започна да трупа пръст. Увеличи си имота за сметка на реката “, коментира технологията й Ангелов.

Свидетели на случващото се с брега на Камчия от близо два месеца подават сигнали до РИОСВ-Варна и Басейновата дирекция. Експертите идват, констатират нарушенията, пишат протоколи, но в почивните дни собственичката продължавала да насипва пръст. Тя показа кадастрална скица, според която реката е нейна собственост, защото се намира в имота й. Оказва се обаче, че експертизите, които Любов Атанасова притежава, са в противоречие със Закона за водите, където е записано, че водата и бреговете на река Камчия са публична държавна собственост.

Ако заради някакви естествени процеси реката промени коритото си, новозаетото място автоматично става публична държавна собственост. Това, че имотът на Любов Атанасова се намира на територията на резерват „Камчия”, е козът й, но той е дом за местообитаването на над 300 вида птици, обясняват ситуацията специалистите. Тя представила проект пред РИОСВ, че в имота си ще изгради образователен център и място за наблюдение на птиците. „Искам да предоставя възможност за наблюдение на птиците, организирани в облагородена паркова среда”, обяснява тя, като нарича проекта „мечтата на живота си“.

През 2013 г. РИОСВ излиза с решение да се допусне поставянето на преместваем обект в имота Няма обаче разрешение за изграждането на масивни строежи, както и да се прави корекция на речния бряг. На практика сега има коригиран бряг и 10 отсечени дървета. След намесата на граждани и средства за масово осведомяване на Атанасова е връчено предписание да възстанови речния бряг в първоначалния му вид в 10-дневен срок. Комисия от агенцията по кадастъра е започнала замервания на брега и новите граници на реката ще бъдат въведени в кадастъра. Така предприемчивата дама вече няма да притежава и документ за собственост на част от реката, която да коригира както й е удобно.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране