28.12.2016 | 0:01
Руския съд: САЩ организираха преврата в Украйна през 2014 г.
В Киев има екстремистки групировки, които участват във властта и преследват хората на принципа на социалната и идеологическата омраза

Московски съд обяви събитията от февруари 2014 г. в Украйна за държавен преврат, съобщи ТАСС. Решението на Дорогомиловския съд е по иск на бившия украински депутат Владимир Олейник.

Съдът приема, че в протестите са участвали “въоръжение националистически сили“, които са променили режима, и обяснява с този фактор решението си.“В Украйна има екстремистки групировки, които участват във властта и преследват хората на принципа на социалната и идеологическата омраза“, гласи текстът.

Според решението на руския съд подкрепата, която САЩ и ЕС са оказали на „антиконституционния“ преврат е довела до разкол в обществото и до възникване на въоръжен конфликт. Според съда управлението целенасочено създава „вражески образ в лицето на Русия“ и това засяга националната сигурност на Руската федерация.

Съдът подчертава, че руската правова система е длъжна да оценява събитията в Украйна заради “уникалната връзка“, съществуваща между двата народа. По време на заседанията съдия Анна Шипикова е чула свидетелства от бивши служители в администрацията на президента Виктор Янукович, главната прокуратура, вътрешното министерство и силите за сигурност, които единодушно определили смяната на властта за преврат..

Решението на съда може да се обжалва в срок от един месец.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране