03.03.2022 | 20:18
Руският посланик сравни войната с Украйна с освобождението на България
Елеонора Митрофанова не се обръща към целия български народ, а само към "приятелите на Русия в България"

Посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова излезе с ново смущаващо изказване. Този път във видеообръщение тя сравни войната с Украйна с освобождението на България.

„Голяма част от моите сънародници възприемат събитията в Украйна, както и преди 144 години като справедливи и отдавна назрели действия за защитата на жителите на Донбас от нацисткия киевски режим, който в продължение на осем години безразборно избива цивилно население“, казва тя във видеото, което уж е посветено на националния празник на България, но всъщност съдържа основно опорните точки на Кремъл за руската инвазия в Украйна.

В началото Митрофанова не се обръща към целия български народ, а само към „приятелите на Русия в България“, които поздравява „сърдечно с нашия общ празник – Деня на Освобождението на България от османско иго“. Видеото е на руски и няма субтитри на български.

След това тя припомня за Руско-турската Освободителна война и заявява, че тя „отеква и днес“ и започва да говори за нахлуването на Русия в Украйна. Тя твърди, че многобройните опити конфликтът да бъде разрешен по дипломатически път не са дали резултат.

Митрофанова не използва думата „война“, а „специална военна операция по демилитаризация и денацификация“, както и Владимир Путин нарича руската инвазия. Тя говори за „нашите хуманни християнски ценности“, които принудили Русия да предприеме действия срещу Украйна заради Донбас. Изказването ѝ идва на фона на многобройни съобщение за това, че Русия обстрелва жилищни райони в много украински градове.

„В този ден бих искала да призова българските граждани да се замислят и да погледнат на случващото се в Украйна с незамъглен от антируската пропаганда поглед. В момента в Украйна се провежда специална военна операция по демилитаризация и денацификация на престъпното киевско управление, което от 2014 г. води война със собствения си народ. Ще допълня, че в своята история Русия никога не е започвала войни – тя ги завършваше“, казва Митрофанова и заявява, че е убедена, че „нашата кауза е правилна“.

В края на изказването си тя се връща към днешния празник и този път поздравява „всички граждани на България с националния празник“.

Преди дни руското посолство излезе с публикация, в която се говори за „Вашингтон и неговите евроатлантически подлоги“, с което обижда и България. От българското външно министерство поискаха извинение и настояха публикацията да бъде свалена, но и до момента това не е станало.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране