09.10.2022 | 13:56
Руснак е атентаторът-самоубиец на Кримския мост!
Западните спецслужби замесени във взривяването на 19-километровото съоръжение

Шофьорът на пълния с взривни вещества камион, който предизвика експлозията на Кримския мост, е руснак, роден в Кубан. Пред камерата на руската РЕН ТВ застана собственикът на камиона Самир Юсупов и заяви, че неговият чичо е бил зад волана. Мъжът, който бил първи братовчед на баща му, се занимавал с превоз на товари.

Официалният представител на Следствения комитет на Руската федерация Светлана Петренко заяви, са са установени данните за тежкотоварния автомобил и неговия собственик. Той е жител на Краснодарския край. По местожителството му се провеждат следствени действия.

Украинският военен експерт Олег Жданов пък каза, цитиран от УНiАН, че Кримския мост може да се пткопае, тъй като при строежа са крадени материали.

 

Според него фактът, че на моста е имало само 10-сантиметров пласт асфалт, говори за кражба по време на строителството.

 

„Те откраднаха много. Трябва да има два слоя по 10“, коментира той.

Разследващите са установили, че камионът тръгва в петък в 9 часа сутринта от Павловская и се движи по пътя Крапоткин-Краснодар. Маршрутът е много странен. Около 20 часа чичото на Самир Юсупов е бил зад волана. Не е спирал, за да не привлича внимание. Странно е, че финалния участък, който е можел да мине за половин час, е преминал почти за шест, съобщава руският Первий канал.

„Такова поведение е необичайно и навежда на мисълта, че шофьорът е искал да се окаже на моста в точно определено време, т.е. тогава, когато се движи влакова композиция, пълна с гориво. Ясно е, че този, който е планирал атентата, е целял да нанесе по-голям удар по транспортното съоръжение“, коментира журналистът Виталий Каченко.

Той обаче изтъкна, че според разследващите може в диверсията да участват два автомобила. „Единият вероятно е превозвал амонячна селитра или друг товар легално, с което безпрепятствено да мине проверка от контролните органи. Вторият е лек автомобил, който може да пренася взривно устройство. Косвено потвърждение на тази версия може да се разгледа от видеото от камерата за наблюдение. Истината ще каже следствието“, добавя Каченко.

РЕН ТВ пък съобщава за първата международна реакция след взрива. „Вашингтон пост“ информира, че зад удара по Кримския мост може да стоят украинските спецслужби. Службите за безопасност на Украйна официално не коментират информацията.

Руската медия припомня, че помощникът на президента Володимир Зеленски – Михаил Подоляк вчера сутринта заяви, че страната му е съпричастна към удара, а после рязко сменя тона. Вечерта дори той намекна, че Русия сама си взривила моста. Единственият аргумент за тази странна версия е, че шофьорът-камикадзе е руснак.

Междувременно говорителят на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова коментира, че натовските режими били свързани с убийства, диверсии, разрушения, провокации и инсцинировки.

Според руския военен анализатор Борис Рожин потвърждение, че западните спецслужби са замесени в атентата бил факта, че веднага след взрива се появили спътникови снимки, показващи взрива на Кримския мост, а вчера сутринта в Киев на видно място бе изложена марка, на която обаче се виждат два взрив. Целта била да бъде взривена арката, за да се затвори и Керченският проток за движение, но радостта на тези, които стоят зад диверсията била кратка. Движението по транспортното съоръжение бе пуснато няколко часа след взрива.

Пет влака от Симферопол, Евпатория и Севастопол за Москва, Санкт Петербург и Кисловодск се движиха вчера по график след 20:00 часа, а колите и автобусите в двете посоки започнаха да се движат много по-рано, съобщава Рожин.

Кримският мост ще бъде напълно разрушен, а временно окупираният от Русия Крим ще бъде обкръжен, прогнозира военният експерт, полковникът в оставка и военен инструктор пилот Роман Свитан.

„Това е единствената артерия, която свързваше континентална Русия и окупирания Крим, премина през много големи обеми военни доставки. Експлозията на моста предопределя следващата епоха, която ще предшества самото освобождение на Крим“, прогнозира той.

Според него броят на тези доставки ще намалее. Трафикът (както пътен, така и железопътен) по моста, дори и след възстановяването, няма да бъде толкова интензивен.

„Руското ръководство ще отчете, че подобни действия могат да се повторят. Кримският мост ще бъде напълно разрушен. Крим като такъв ще се превърне в оперативен „котел“, ще попадне в оперативното обкръжение. Тоест ние ще прекъснем подстъпите към Крим“, каза още експертът.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране