13.07.2015 | 19:35
Съчетание с бухалки и обръч остави без дъх евроатлантическите партньори
Художествена гимнастика в ефира на кабеларката Канал 3, с намесата на КОЙ

Илиана Беновска, Канал 3: …Едно от обвиненията (към Комисията по финансов надзор) е, че… не сте упражнили дължимия цялостен надзор върху свързаните публичните дружества от цялата група КТБ.

Стоян Мавродиев, председател на КФН: Фалшиви тези, госпожо Беновска. Всичко това е кухо.

ИБ: Добре, защо ви нападат?

СМ: Това започна отпреди година, неслучайно. Целта е да бъде атакувана КФН заради солидно и сериозно вършената от нас надзорна работа. Определени недоволни надзорни лица, включително имащи медийни групи.

ИБ: Кои, господин Мавродиев, нека има имена?

СМ: Те са известни. Знаете медийната група, аз вече толкова пъти се занимавам с това да водим дебати с тези хора по телевизията, че цяла България разбра.

ИБ: Казвайте!

СМ: Тя е ясна – медийната група „Икономедия”, която така или иначе има множество компании, поднадзорни лица наши, компании други и свързани с тях други медии.

ИБ: Защо „Икономедия” непрекъснато ви атакуват, какво сте им направили?

СМ: Нали ви казах – недоволство, десетки, стотици актове и наказателни постановления. Стотици глоби за стотици хиляди левове. Десетки сигнали.

ИБ: Те ви обвиняват, че вие ги правите именно, за да им отмъстите, че те посочват истината за вас?

СМ: Това е абсурдно. Когато се извършва такава дейност, тя е базирана на закона. Десетки сигнали в прокуратурата за престъпления, които наши експерти са открили и т.н., да не продължавам. Но всъщност това, което господин Кънев прави, той се занимава с политически илюзионизъм. Прави само фокуси и трикове, няма тук нищо солидно в такова поведение. (…) Тези неща, които, откровено, първо, са некомпетентни. Второ, са откровено казано лъжливи всички тези. И тези неща водят, госпожо Беновска, до едно злоумишлено поведение, което има цел да навреди на важни институции като КФН.

ИБ: Но вие не сте представител само на КФН, вие сте представител и на ГЕРБ, хайде да се разберем, да се върнем малко назад – вие сте един от учредителите на ГЕРБ. Вие сте един от първите народни представители на ГЕРБ, вие бяхте един от авторите на икономическата програма…

СМ: Аз бях ръководител на икономическия екип на ГЕРБ, точно така. (…)

ИБ: И кой ви клати, кой иска да ви злепостави пред Бойко Борисов?

СМ: Аз го казах. Значи, когато една година се правят абсолютно съзнателни усилия от страна на господин Кънев и шепа негови съратници, които не кореспондират с нашите законови правомощия, когато непрекъснато се интригантства и се разпространяват некомпетентни или директно лъжливи тези за нашите функции, впрочем пак отварям скоба – опровергани и от докладите на ЕК, на МВФ и на българския парламент в лицето на Комисията по бюджет и финанси, това е злоумишлено поведение, рушащо институциите! (…)

ИБ: Ще успеят? Вас ще ви отстрелят? Ще каже ли Бойко Борисов „Аман от този Мавродиев, реформаторските ни партньори все са недоволни от него, да се маха”?

СМ: Моята работа не е да бъдат доволни реформаторските партньори, нито която и да е друга партия. Моята работа е да защитавам финансовата стабилност на държавата. И това, доколкото виждам, то е високо оценено и в ЕК, и в МВФ. Наскоро бях в САЩ на много високо ниво срещи. Във всички институции – Федерален резерв, Министерство на финанси, американските регулатори. Навсякъде, знаете ли по какъв начин американските регулатори и институции говорят за КФН? Със суперлативи за една от най-добре функциониращите източноевропейски финансови надзорни институции, с които имат прекрасно надзорно сътрудничество!

ИБ: Сега, теглите ме за езика да си направя една шега, но напоследък имаме една друга модерна…

СМ: За мен тези оценки са важни!

ИБ: …тема – подобряване на отношенията с Русия. Какво ли ще кажат руснаците за КФН? Шегувам се.

СМ: Да, това е интересна тема. Ние стоим добре в Европа, работим добре като част от европейската финансова инфраструктура, членове на всички важни комитети. И т.н.!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране