08.12.2015 | 0:01
Съдът решава до месец за собствеността на “Св. Александър Невски”
Патриарх Неофит заяви, че вярва, че храмът ще остане собственост на БПЦ

Върховният административен съд ще се произнесе до месец по жалбата на дружество “Будител” срещу решението на служебното правителство на Георги Близнашки от октомври 2014 г., с което храм-паметникът “Св. Александър Невски” стана собственост на Българската православна църква (БПЦ).

Преди заседанието патриарх Неофит заяви, че вярва, че храмът ще остане собственост на БПЦ, и очаква съдът да потвърди решението на Министерския съвет. Ловчанският митрополит Гавриил определи жалбата на дружество “Будител” като абсурд и допълни, че храмът не може да остане без духовно ръководство.

Адвокатите на синода поискаха съдът да отхвърли жалбата срещу собствеността на “Св. Александър Невски”. Според тях жалбата е недопустима, защото дружеството няма правен интерес, а прехвърлянето на собствеността върху храма на БПЦ не накърнява по никакъв начин правата на жалбоподателите, защото храмът остава достъпен за всички.

Жалбоподателите пък смятат, че с решението на служебното правителство е нарушена административната процедура. Според тях Великото Народно събрание е определило, че собствеността върху храма трябва да бъде всенародна и това не може да бъде отменено от временен Министерски съвет.

На 3 декември ВАС даде ход на делото по жалба на културно-историческото дружество “Будител” против решение на служебния кабинет на Георги Близнашки. Патриарх Неофит обяви още, че има устното обещание от Министерския съвет за осигуряване на средства за ремонта на храма.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране