23.04.2015 | 9:10
Съдът ще решава дали да върне Ченалова в ареста
Срещу съдийката се води и разследване за документно престъпление

Софийският апелативен съд ще заседава по искането на прокуратурата съдия Румяна Ченалова да бъде върната в ареста. Миналата седмица Софийския градски съд освободи магистрата срещу гаранция от 8000 лева, като прие че държавното обвинение не е събрало достатъчно данни, че тя е извършила длъжностностно престъпление.

Срещу Ченалова се води и разследване за документно престъпление, като според съда за това има обосновано предположение.

От представените от прокуратурата свидетелски показания, съдия Веселина Ставрева отбеляза, че има данни за извършено престъпление подкуп, но такова обвинение Ченалова няма.

В доводите си, че е необходимо Ченалова да бъде оставена в арестапрокуратурата посочва и констатираните от първоинстанционния съдданни за корупционно престъпление. Според обвинението са налице и достатъчно доказателства в подкрепа на тезата за извършено престъпление по служба.

Прокуратурата смята, че “най-адекватна на демонстрираното процесуално недобросъвестно поведение от обвиняемата Ченалова е най-тежката мярка за неотклонение “задържане под стража”. Причината е, че тя е била надлежно уведомена, че трябва да се яви пред разследващите органи, но не го е сторила.

В сряда Висшият съдебен съвет изпрати на главния прокурор шест папки с данни за съдия Ченалова. Материалите са свързани с работата й като магистрат.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране