19.12.2023 | 17:32
Съдът спря събарянето на Паметника на съветската армия
Това се случи след практическото нарязване на монумента. Областната управа си изми ръцете с културното министерство

Съдът спря демонтирането на паметника на съветската армия в София. По искане на „Възраждане“ и „Изправи се БГ“ Административният съд в столицата разпореди да бъдат прекратени безусловно действията по демонтажа, които не се извършват в изпълнение на представен административен акт или на закона. Решението на съда идва в деня, в който бяха премахнати всички останали фигури във високата част на монумента.

Като мотиви съдът посочва, че не е представен административен акт, нито договори, от които да става ясно какво следва да стане с фигурите след демонтажа, къде следва да се откарат, как трябва да се съхраняват, ще се предприеме ли реставрация на паметника, каква част от отпуснатите средства ще се отделят за демонтажа, каква част за съхранение и охрана и каква – за реставрацията и последващото монтиране на паметника, кои длъжностни лица следва да упражняват контрол по тези дейности.

Представените доказателства не установяват действията да се основават на закона или на административен акт, нито да целят запазване и защита на вещта – частна държавна собственост, посочват още магистратите. Разпореждането може да се обжалва в тридневен срок.

По-рано областната администрация в София успя да си измисли юридически аргументи, че не е нарушила Закона за културното наследство при демонтажа на бронзовите фигури и барелефа от Паметника на Съветската армия. След като на 13 декември получи разпореждане да преустанови незабавно дейностите по демонтажа заради неспазени процедури по съгласуване с министерство на културата, областната администрация постфактум си намери оправдание. Вчера от администрацията разпратиха до медиите юридическо становище, че специализираният експертен съвет на изобразителните изкуства е отказал да заеме позиция по демонтажа с аргумента, че дейностите по демонтаж на паметника не подлежат на разглеждане от експертния съвет. Така контрата остава в министерството на културата, а от областната управа изтъкват, че всички аргументи за замразяването на демонтажа вече са несъстоятелни.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране