21.11.2016 | 0:18
Само патриотите мераклии за мандата
Подозират, че Росен Плевнелиев умишлено бави служебния кабинет

Категоричното мнение на ДБГ, което ще дискутираме и с колегите от РБ, относно участие в правителство, съставено в рамките на този парламент, е, че ние нямаме никакво основание да участваме в такова правителство. Това обяви вчера лидерът на партията и министър в оставка Меглена Кунева. Тя все пак добави, че ако ГЕРБ подкрепят такова правителство, може да се мисли за съставянето му, но без участие на политици от ДБГ. По-рано лидерът на ДСБ Радан Кънев също показа, че партията му няма да е част от евентуален кабинет в настоящото НС. По думите му след президентските избори е изтекло споразумението на ДСБ с РБ. Кънев смята, че  блокът се е провалил политически. Цяла година носихме отговорност за провала на други хора във властта, добави той. Според него било възможно в следващия парламент партията му да е силна опозиция, каквато е била и в последната година от този парламент.

Здравният министър в оставка Петър Москов заяви, че е “контрапункт на това на всеки 2 години всеки да прави нещо ново и различно”. Той не би участвал в служебен кабинет, защото за да има промяна, е нужно политическо мнозинство. В идните месеци планирам да работя за укрепване на РБ, който заедно с един силен ГЕРБ да създаде силен десноцентристки фронт, който да се противопостави на БСП и ДПС, заяви Москов.

“Това са нескопосани опити на Росен Плевнелиев да протака нещата, т.е. да държи това правителство на власт. Те се изразяват в твърде разсрочени във времето консултации”, коментира поведението на президента зам.-председателят на АБВ Румен Петков. Според него с протакането Плевнелиев гарантира допълнителни 20 дни на кабинета на Бойко Борисов, който е в оставка. Петков също обяви, че АБВ няма да вземе мандат за съставяне на правителство в това НС. “За нас ще бъде много интересно да видим коя политическа сила би се нагърбила да търси сформирането на нов кабинет, което ще й даде възможност твърде популистки да развява някакви намерения, да покаже проектосъстав на кабинета, да го въргаля 10 дни пред обществото и след това по-скромно да обяви, че няма да се сформира кабинет и да се отиде към назначаването на служебно правителство”, допълни той. Петков смята, че новият президент ген. Румен Радев трябва да има ключова роля при реденето на следващия служебен кабинет.

 Лидерът на БСП Корнелия Нинова бе категорична, че левицата няма да приеме мандат за кабинет в това НС и ще се върви към предсрочни избори. Само патриотите направиха заявка, че искат властта. Патриотичният фронт може да вземе мандат, но няма с кого да направи кабинет. “За страната е по-добре да има постоянно правителство и политиците да се разберат, защото влизаме в една хипотеза след оставката на Борисов да се намираме в политическа криза, коментира лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

1 коментар

  1. Политолог- Огнян Минчев каза:

    Когато Патриотите съставят правителство в този парламент нека Валери Симеонов тегли една пишка в дебелия гъз на Каракачанина Ваньо.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране