03.12.2015 | 18:04
Съпруга менте отива на съд за опит за измама
Жената обявила живеещ в чужбина за мъртъв, за да му вземе парите

Жена, представила се за съпруга на обявен за починал, отива на съд заради опит за измама, съобщиха от Софийската градска прокуратура. Преди да се опита да изтегли парите на “съпруга” си от банка, тя го обявила и за починал. В същото време мъжът живеел в чужбина. Случаят е от 2013 г. Тогава Нина Петрова научила, че Иван Кантарджиев, който няма роднини и наследници, има на влог около 800 хил. лв. в банка. Тя се представила за негова съпруга и се опитала да изтегли парите. Първо жената се снабдила с фалшиво удостоверение за граждански брак и си сменила фамилията. След това отишла в полицията и с удостоверението сменила личната си карта. После извадила фалшиво съобщение за смърт, с което пък й издали смъртен акт. Още същия ден тя го представила в общината, където се обявила за единствен наследник на уж починалия.

“След като си набавила всички необходими документи за осъществяване на намислената измама, Петрова отишла до банката, в която Кантарджиев държал парите се на влог. На място тя обяснила на банков служител, че идва във връзка със сметките на починалия си съпруг. Служителят обаче бил запознат добре със семейното и финансово състояние на Кантарджиев, тъй като той му бил персонален клиент. Затова банковият служител се усъмнил в Петрова и сигнализирал шефа на банковия клон. Впоследствие тя заявила и пред него, че възнамерява да изтегли всичките пари от сметките на мнимия си съпруг. От банката обаче уведомили органите на реда и блокирали сметките на Кантарджиев. А Петрова пък била изпратена да донесе нотариално заверени документи и да отиде втори път в клона на банката. Когато това се случило, тя била задържана”, пише в съобщението на прокуратурата.

Случаят доби известност след като адвокатът на Кантарджиев Димитър Петров даде пресконференция миналата година. Тогава той обясни, че въпреки че измамата е била разкрита Кантарджиев близо година нямал документ за самоличност и трябвало да доказва пред институциите, че е жив. Причината за абсурдната ситуация бе, че според Единната система за гражданска регистрация и обслужване на населението (ЕСГРАОН) Кантарджиев е мъртъв и затова МВР отказваше да му издаде лична карта. Според Закона за гражданската регистрация двата фалшиви документа трябва да бъдат обявени за нищожни от съда, така че мъжът трябваше да води дело, чрез което да докаже, че е жив. Това е тежка и тромава процедура, която може да отнеме около 2 години, тъй като съдът се произнася след изготвяне на експертизи и събиране на други доказателства, обясни адвокатът му.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране