02.05.2022 | 14:15
Сърбите трескаво се въоръжават, а ние все така си блеем
Сръбската военна индустрия е запретнала ръкави и тихо и кротко снабдява армията с ново и модерно въоръжение

Какво правят децата в детската градина, когато възпитателката се заплесне или направо отсъства? Кристиян грабва топката на Пепи, защото е по-силен. Пепи се оглежда и “заема” играчката на Цвети, която безпомощна се разревава. Всеки гледа да прецака другарчето, в отсъствието на строгата лелка. Може би точно така ще изглежда и светът, когато – както напоследък усилено се говори – на еднополюсния модел му дойде края. Свят, в който не знаеш откъде какво ще ти дойде…

Втренчени в случващото се в Украйна, залисани в скандалите дали да й дадем залежалото по складовете ни старо оръжие, сякаш пропускаме ставащото в под носа ни (или зад гърба ни). А то направо си е стресиращо, особено когато става дума за сложните в исторически план българо-сръбски отношения.

Казано вкратце, сръбската военна индустрия е запретнала ръкави и тихо и кротко снабдява армията на съседите с ново и модерно въоръжение. Компанията за спецпродукция на Сърбия DLS Special Systems, която проектира и продава сложни бойни системи, предостави на военните самоходно 105-милиметрово самоходно оръдие Light Turret High Performance Low Recoil Gun. Това е същата компания, която през 2017-2018 г. изнесе 36 самоходни многоцевни ракетни установки “Морава” (калибър 107 мм и 122 мм) за Либийската национална армия на ген. Калифа Хафтар.

В началото на април армията на Сърбия проведе комбинирано тактическо учение с бойни стрелби “Огнен щит’ 2022” на военния полигон “Пасулянске ливаде”. В него участваха над 1000 военнослужещи, които използваха над 100 различни вида бойни системи и съвременно оборудване за операции в различни условия.

По време на учението беше показан и усъвършенстван вариант на бронетранспортьор “Лазар 3“, оборудван с 30-милиметрово оръдие, 7.62 мм картечница PKTM, 30-милиметров автоматичен гранатомет, камуфлажна система и електромеханичен стабилизатор на оръжие на две нива.

Според специализираните сръбски медии, тази бойна машина е аналог на най-модерните бронетранспортьори в света. Проектът е на фирма “Югоимпорт-СДПР”, разработката стартира през 2008 г., а първият работещ прототип “Лазар БВТ” е представен на оръжейното изложение “Партньор”, проведено в Белград през 2009 година. Негова подобрена версия – “Лазар 2”, е показана на същото изложение, но през 2013 година. А една петилетка по-късно – през декември 2018 г. – усъвършенстваният модел “Лазар 3” е предадена на армията.

Сърбия разполага с армия от 35 000 души, като в резерва са още 50 000 души. След края на съвместното тактическо учение “Огнен щит’ 2022” президентът Александър Вучич обяви, че в най-скоро време военновъздушните сили ще получат 12 нови бойни дрона.

И то не какви да е безпилотни самолети, а турски “Байрактар”-и. Водят се преговори за купуването и на китайски бойни дронове CH-95, които ще бъдат “придружени” и от съответните технологии за поддръжка.

Комшиите ударно се снабдяват и със съвременни самолети. Докато Белград преговаря с Лондон за купуването на 12 употребявани многоцелеви изтребители “Тайфун”, през следващите четири години ще попълнят бойната й авиация, в средата на април от Турция “долетяха” шест китайски военни транспортни самолета Y20. Те могат да минат без презареждане 7800 км, таванът им е 13 000 метра и могат да носят до 55 тона полезен товар. А най-интересното е, че тези самолети са “ордьовър” към договора между Белград и Пекин от 2019 г. за доставка на противоракетните комплекси FС-3, които ще “покриват” най-големите градове в Сърбия – Белград, Ниш, Нови Сад и Крагуевац.

Китайските FC-3 ще заменят на бойно дежурство съветските ракети “Нева”, които “бдяха” над Белград от 1982 г. насам. По този начин Сърбия ще разполага с най-малко три дивизии модерни оръжия от ново поколение, които са част от съществуващата 250-та зенитно-ракетна бригада (ЗРБ). Графикът на дежурство на новите ракети ще зависи от стратегическата оценка на военните експерти, както и от решаването на множество съпътстващи логистични въпроси – условия за поддръжка на системата, съхранение, складиране и транспорт.

Инсталирането на ракетите FK-3 при всички случаи ще отбележи нов технологичен скок за сръбските ракетни части, които в момента разчитат на съветските системи “Нева” и “Куб”. Китайските ракети имат обхват от 27 км височина и от 100 до 120 км на разстояние, което е драстично повече от обсега на съществуващите ракети.

За сравнение, ракетата “Нева” достига максимум 18 км височина и 25 км разстояние, а “Куб” е с 14 км височина на полета и достига цели до 24 километра. Оперативното използване на китайската система със среден обсег, която мнозина сравняват с руската С-300, не означава пенсиониране на старите системи.

За сърбите тези ракети са легендарни, защото такива свалиха през бомбардировките от 1999 г. американските F-16 и “невидимите” самолети F-117A. Те ще останат част от сръбската противоракетна система, която включва зенитни батареи, ракети на местни бойни машини “Pasars”, френски „Мистрал“, “Нева”, “Куб” и руския “Панцир S1”.

Бижуто в тази система ще е новодоставената китайска система FK-3, която е монтирана на китайски камиони “Hanyang” в конфигурация 8X8. Този камион е доста непознат за европейските условия, което означава, че поддръжката и експлоатацията му ще бъдат голямо логистично предизвикателство. Радарът “X 200”, който е част от системата, може да проследява до 40 цели.

Между другото системата Pasars, която е част от противоракетната защита на комшиите, също е произведена в Сърбия. Системата представлява зенитно оръдие, калибър 40 мм L/70 “Бофорс”, монтирано върху бронирана машина, с укрепена кабина за водача и сървъра.

Pasars-16 е друга бойна система, която е продукт на местната индустрия. За развитието му отговаря Военнотехническият институт, а в проекта участват “Първа петолетка Трстеник – Наменска” – като производител, а “Застава ТЕРВО” и “ФАП Прибой” – като подизпълнители.

Румен Савов, Банкер

1 коментар

  1. ОтАN каза:

    Нас ни пази чл.5, а вече имаме и храбрия войник Швейк (Асенчо Василев).

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране