23.08.2017 | 11:00
САЩ: Русия въоръжава талибаните в Афганистан
Тилърсън: „Може и да не победим, но и вие няма да победите“

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън обвини Русия, че доставя оръжия на талибаните в Афганистан. В брифинг за журналисти, чийто видеозапис може да се види на сайта на Държавния департамент, той каза: “Русия наистина доставя оръжия на талибаните и това, разбира се, представлява нарушение на международните норми и нарушение на нормите на Съвета за сигурност на ООН. Разбира се, ние бихме се противопоставили и бихме показали на Русия (че това е неправилно). Ако някой иска да доставя оръжия, трябва да го прави през афганистанското правителство.“

Тилърсън се изказа след като президентът Доналд Тръмп реши да увеличи американското военно присъствие в Афганистан и да промени стратегията на САЩ, като се откаже от срокове за приключване на войната, започнала през 2001 г. „Мисля, че президентът се изказа ясно – заяви Тилърсън, – талибаните няма да победят на бойното поле. Възможно е и ние да не победим, но и вие също няма да победите. Затова в някакъв момент ще ни се наложи да седнем на масата за преговори“.

Талибаните отговориха с решение „за продължаване на джихада“. Техният представител Забиула Муджахид каза: „Вместо да продължават войната, американците би трябвало да помислят за изтегляне на войниците си от Афганистан“.

Руското външно министерство призова на 14 август САЩ да изтеглят войските си от Афганистан. Пред в. „Известия“ директорът на отдела „Азия“ в министерството Замир Кабулов заяви, че американската кампания в Афганистан се е провалила. „Тъй като армията на САЩ не може да направи нищо смислено, по добре е да си ходи от Афганистан“, каза той.
Ден след това изявление, на 15 август, България изпрати в Афганистан своя 34-ти контингент за участие в международната мисия на НАТО „Решителна подкрепа“.

На тържествена церемония в Карлово заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов дадоха напътствия на новия контингент, който е в състав от над 100 военнослужещи, от които 5 жени. Той е под командването на полковник Светослав Халваджиев, който получи на изпроводяк от министерството икона на „Св. Георги Победоносец“.
Според съобщения в медиите САЩ възнамеряват да изпратят допълнително около 4000 войници в Афганистан. В момента там има 13 000 войници на международната коалиция, от които 8400 са американци.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране