26.07.2017 | 0:01
САЩ се опитват да откажат Турция от руските ракети С-400

САЩ се опитват по всякакъв начин да окажат натиск върху Турция срещу покупката на руски системи за противовъздушна отбрана ракети С-400, твърди проправителственият турски вестник “Йени Шафак”. Изданието отбелязва, че Вашингтон е обезпокоен от перспективата на споразумение между Анкара и Москва.

Според вестника, САЩ искат да продадат на южната ни съседка своите ракети „Пейтриът”. В статията се посочва, че предложената американска ракетна система “Пейтриът” би била много по-скъпа.

Председателят на Съвета на началник-щабовете на САЩ генерал Джоузеф Данфорд по-рано каза, че Вашингтон би бил разтревожен от закупуването системи С-400 за Анкара от Москва. Президентът на Турция Реджеп Ердоган от своя страна заяви, че не разбира защо САЩ са загрижени за това, като посочи, че “всяка страна има право да предприема определени мерки, които да гарантират собствената й сигурност.”

Миналата седмица турският министър на отбраната Фикри Ишик съобщи, че Турция е близо до подписването на договора с Русия за закупуване на зенитните ракетни системи С-400.

“Ние сме в последния етап на споразумението. Не мога да дам точна дата на подписването, но вече преодоляхме всички трудности и сме близо до последната стъпка”, добави министърът.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране