11.05.2017 | 0:16
САЩ ще въоръжат сирийските кюрди
Решението разгневи Турция

Въпреки съпротивата на Турция американският президент Доналд Тръмп одобри доставките на оръжие за кюрдските сили, които се борят с “Ислямска държава” в Сирия, обяви Пентагонът. Те ще бъдат оборудвани, за да могат да освободят град Ракка от “Ислямска държава”.

Анкара приема кюрдските бунтовници за терористи и иска да ги спре да завземат още територия в Сирия. Източник от Пентагона съобщи пред Би Би Си, че доставките ще включват муниции, малки оръжия, автомати, както и булдозери и бронирани превозни средства. От Пентагона подчертаха, че въоръжаването е необходимо, за да се осигури победа в Ракка, който де факто е столица на “Ислямска държава” в Сирия.

“Наясно сме с притесненията на Турция по отношение на сигурността”, заяви говорителят на Пентагона Дана Уайт. “Искаме да уверим хората и правителството на Турция, че САЩ са ангажирани да предотвратят допълнителните рискове за сигурността и да защитават нашия съюзник в НАТО”, допълни тя.

“Намерението ни е да си сътрудничим с турците, да сме едни до други за превземането на Ракка”, обяви и американският министър на отбраната Джеймс Матис, цитиран от Франс прес, на пресконференция в Копенхаген, където се състоя среща на основните страни в коалицията срещу “Ислямска държава”. “Ще продължим да проучваме въпроса и да видим как ще го направим, но всички сме се ангажирали с това”, добави той.

След съобщението, че САЩ ще въоръжават сирийските кюрди, американският министър на отбраната Джеймс Матис проведе разговор с турския си колега Фикри Яшак, съобщи Пентагонът. Не е ясно какво е казал турският военен министър, но според Пентагона, на когото се позовават британски медии, двамата са потвърдили “своята подкрепа за мира и стабилността както в Ирак, така и в Сирия”.

Анкара реагира остро на съобщението на Белия дом за въоръжаването на кюрдските бойци. Турция разкритикува като “неприемливо” съобщението на САЩ, че Вашингтон ще достави оръжия и военна екипировка на кюрдските бойци в борбата срещу екстремистите от “Ислямска държава” в Сирия, съобщи Франс прес. “Подобна политика не е в полза за никого”, каза вицепремиерът Нуретин Джаникли. “Очакваме тази грешка да бъде поправена”, изтъкна той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране