22.08.2017 | 0:01
САЩ спряха да издават визи за руснаци
Москва обвини Вашингтон, че иска да настрои гражданите срещу властта

Посолството на САЩ в Русия съобщи вчера, че няма да издава неимигрантски визи от 23 август заради намален състав. Това засяга най-вече руснаци, които пътуват с туристически, студентски и бизнес визи. “Поради наложеното от правителството на Русия ограничение на американския дипломатически персонал в страната всички операции по издаване на неимигрантски визи в цяла Русия ще бъдат прекратени на 23 август”. На 1 септември издаването на визи ще се поднови само в Москва. Посолството на САЩ в Москва и консулството в Санкт Петербург отмениха и издаването на визи за граждани на Беларус, съобщава още сайтът на мисията. Оттам съобщиха още, че всички насрочени срещи с кандидатите за визи ще бъдат отменени. Те ще трябва да изчакат най-малко три месеца за ново събеседване.

На 28 юли руското МВнР поиска от Вашингтон до 1 септември да сведе броя на дипломатическите и техническите си служители в Русия в съответствие с броя на руските дипломати и служители в САЩ – общо 455. Това се равнява на съкращение със 755 души.

САЩ искат да настроят руските граждани срещу властта, така руският външен министър Сергей Лавров реагира на решението на Вашингтон да се спре издаването на някои видове визи за руски граждани, предаде ТАСС. “Тази логика ни е известна – това е логиката, която организира цветните революции, и това е инерцията на администрацията на Обама в най-чист вид”, каза Лавров. “Първото впечатление е, че американските автори на тези решения са замислили поредния опит да предизвикат недоволство на руските граждани от действията на руската власт”, допълни той.

“Необходимо е да се проучат подробно решенията, които бяха обявени от американците. Мога да кажа само едно – няма да отвръщаме със злоба спрямо американските граждани. Тоест, ако някой се е надявал, че в дадения случай лошият пример ще бъде заразителен, той е сбъркал”, подчерта Сергей Лавров. Той каза, че Русия няма да усложнява процеса на издаване на руски визи за американските граждани и те ще продължат да получават безпроблемно своите визи. “Да се смята, че намаляването на броя на служителите на американските дипломатически мисии в Русия и руските в САЩ ще намали възможностите за изпълнение на дипломатическа работа, включително издаването на визи, е равно на подценяване на възможностите и способностите на американските дипломатически служби”, допълни още Лавров.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране