27.07.2017 | 0:01
САЩ унизиха ГЕРБ заради “Америка за България”
Бойко Борисов докладва на Ерик Рубин за договора с Македония, Заев го публикува

Само два дни след срещата на Бойко Борисов със зам.-помощник държавния секретар на САЩ за Централна и Източна Европа Хойт Брайън Ий, ГЕРБ се отказаха от собствената си поправка в Закона за съдебната власт. Измененията предвиждаха забрана магистратските организации да се финансират от чуждестранни организации. В интервю за clubz.bg Ий дори нарече поправката “антиамериканска”. Той обяви, че изменението “пречи на “Америка за България” или която и да е организация в САЩ да предоставя подкрепа на съдиите, прокурорите и служителите на Министерството на правосъдието”. Ий бил длъжен да информира политическото и законодателното ръководство, когато усеща “възможна заплаха за програмите, чрез които американското правителство или неправителствени организации с идеална цел от САЩ оказват помощ, от която смятаме, че България ще има полза”.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че в партията имало чуваемост и щом имало напрежение в обществото, с премиера предпочитали да “заложат на градивността”. Той побърза да каже, че няма външна намеса в завоя на ГЕРБ, не били притискани нито от Америка, нито от Брюксел. Цветанов обаче се впусна да разказва как м.г. фондация “Америка за България” е дала у нас над 170 милиона. Само за образование американското формирование е дало над 105 млн., обясни Цветанов и вмъкна и финансирането за Малката и Голямата базилика в Пловдив. Трябвало да се спре със спекулации и “опитите да се противопоставят определени донори в страната”.

По същото време посланикът на САЩ Ерик Рубин беше в кабинета на Борисов в Министерския съвет и сам след това сподели пред медиите, че премиерът го запознал с одобрения малко преди това от кабинета договор с Македония. Щатският дипломат доволно каза, че го одобрява.

От стенограмата на МС обаче става ясно, че министрите са одобрили договора, без изобщо да са запознати какво точно пише в него. Докато Ивайло Московски докладва за меморандума за развитие на транспортните връзки между Скопие и София, Борисов рязко го прекъсва и обявява, че ще ги запознае с договора за двустранно сътрудничество. Той обаче изчита текст, който проследява историческите обстоятелства и е мотивировка за наличието на подобен документ. По същество Борисов казва само, че и двете партии коалиционни партньори са дали положително становище. Никой не взима думата и дискусия изобщо няма. Одобряването на междудържавното споразумение всъщност минава с Борисовото “Приема се”. Точката на Московски за транспортния меморандум формално така и не е одобрена.

За разлика от българския премиер, Зоран Заев даде пространна пресконференция в Скопие, след като правителството му одобри договора, който трябва да бъде подписан на 1 август. От въпросите на македонските журналисти стана ясно, че те разполагат с пълния текст на договора, тъй като цитираха точни формулировки, членове и алинеи. Припомняме, че българските депутати могат да се запознаят със съдържанието само в секретната секция на Народното събрание срещу подпис. Снощи документът бе публикуван във фейсбук страницата на македонското правителство.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране