14.12.2020 | 14:54
Сделката за Нова тв стигна до КЗК
Сърби купуват медийната група от братя Домусчиеви

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е образувала производство за оценка на сделката за Нова телевизия, съобщават от антимонополния регулатор.

„Юнайтед Медия“ С.а.р.л. (United Media S.a.r.l.) е уведомила КЗК за намерението си да придобие едноличен контрол върху „Нова Броудкастинг Груп“ ЕООД, и контролираните от „Нова Броудкастинг Груп“ ЕООД предприятия: „Нет Инфо“ ЕАД, „Дарик нюз“ ЕООД, „Ви Бокс“ ЕАД, „Елит Медия България“ ЕООД, „Радио Веселина“ ЕАД, „Радио Експрес“ АД, „Витоша ФМ“ ЕООД, „Агенция Витоша“ ЕООД, и „Агенция Атлантик“ ЕООД, и съвместен контрол върху следните предприятия, понастоящем съвместно контролирани от „Нова Броудкастинг Груп“ ЕООД и трети лица: „Файненшъл Маркетплейс“ АД, „Грабо Медия“ АД, и „Атика Ева“ АД.

Дейността в България на групата, към която „Юнайтед Медия“ С.а.р.л. принадлежи, може да бъде обобщена в следните основни направления: – предоставяне на фиксирани телефонни услуги; – предоставяне на мобилни телефонни услуги; – предоставяне на достъп до интернет; – предоставяне на дребно на платена телевизия; – разпространение на радио- и телевизионен сигнал чрез наземно излъчване; – предоставяне на сателитни услуги; – предоставяне на линии под наем.

Придобиваните предприятия извършват дейност на следните пазари, включващи територията на България: – пазар на телевизионно съдържание; – пазар на телевизионна реклама; – пазар на телевизионно разпространение; – пазар на киноразпространение; – пазар на радио реклама; – пазар на интернет реклама; – пазар на онлайн новинарски и информационни услуги; – пазар на предоставяне на интернет пространство за публикуване/обмен на информация; пазар на издаване на списания; – пазар на печатна реклама в списания.

Съгласно уведомлението се очаква операцията да окаже въздействие върху следните съответни продуктово-географски пазари в страната: – пазар на телевизионно разпространение на едро; – пазар на разпространение на телевизионен и радио сигнал чрез наземно излъчване (радиоразпръскване); – пазар на сателитни услуги.

Искането е КЗК да извърши оценка на концентрацията и да се произнесе с решение. В тази връзка всяко трето заинтересовано лице може да представи информация или да изрази своето писмено становище относно сделката и въздействието, което тя може да окаже върху ефективната конкуренция на съответния пазар в страната.

Съобщението е изготвено от уведомителя, като КЗК си запазва правото да се произнесе с окончателно решение след извършването на цялостна оценка на нотифицираната сделка, уточняват от регулатора.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране