14.01.2016 | 19:02
Сектор “Сигурност” се управлява ръчно от Борисов в интерес на олигархията
"Сарайско-библиотекарската" групировка имала достъп до класифицирана информация, с която прикрива престъпления

“Трябва да се каже и да се знае, че към днешна дата сектор “Сигурност” се управлява ръчно от министър-председателя”.  Това заяви днес депутатът от РБ и ДСБ Атанас Атанасов, който вчера подаде оставка като председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност. На трибуна в парламента той обясни защо е напуснал този пост.

“Аз забелязвам едни модел на работа, който беше прилаган от Георги Петканов, когато беше министър на външните работи, Бойко Борисов беше негов главен секретар. Един модел, който аз още през 2002 г. наричах “кадрова търговия”. Това е задоволяване на интереси на определени олигархични кръгува с назначаване на възлови позиции в сектора за сигурност, зависими от тези кръгове, които да ги обслужват,” обясни още Атанасов.

Депутатът от ДСБ обясни, че по тази причина има много тежки проблеми в сектора, които не се виждат публично, и че има отказ от реформи и промяна. И даде няколко примера. “Трябва да бъде посочено, че в държавната агенция за технически операции (ДАТО) на практика има изграден и запазен механизъм за изтичане на много важна класифицирана информация към адресати, които нямат право да я получават. Не се предприеха никакви действия да бъдат прекратени и затворени тези канали. От там постоянно изтича информация, насочена основно към олигархични кръгове,” обясни Атанасов.

Предвиждайки въпроса на журналистите за това кои са тези кръгове, депутатът обясни: “Ще посоча на първо място така наричаната сарайско-библиотекарска групировка, която има прекомерно голямо влияние в целия сектор за сигурност и разполага с информация, с която се злоупотребява и на практика се прикриват престъпления.”

В някой звена обаче резултатите са по-видими, отбеляза Атанасов, и отбеляза, че този месец трябва да излязат годишните резултати за борбата с престъпността, в които СДВР ще е последно. “Аз очаквам за трета поредна година столичната дирекция на полицията да е на последно място. Не може три поредни години в най-голямото звено на МВР резултатите да са плачевни и да не се предприемат никакви действия, и да се дава кредит на доверие на това ръководство, което е в момента.”

Според него, множеството нарушения не само нарушават закона, но и демотивират целия състав на вътрешното министерство, които разбират, че израстването им в службата не зависи от качества и резултати от работата. “На възлови позиции в МВР и не само в МВР се назначават лица, които не разполагат с необходимите професионални качества, не се провеждат конкурсни процедури.” каза той.

Атанасов отбеляза и тежките кадрови липси, които са свързани и с лошото им разпределение в страната – много са концентрирани в големите населени места, а цели области са оголени.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране