12.12.2016 | 7:40
Шефът на гарите и релсите: Влакът влиза в селото с 21 минути по-рано
Машинистите са млади и неопитни момчета, твърди Милчо Ламбарев

Maшинистите не са били със сериозен опит, а са млади момчета. Прави впечатление, че влакът е влязъл в Хитрино с 21 минути предварение. Това значи, че в междуградието се е движел с над допустимата скорост. Това заяви пред „Телеграф“ генералният директор на Национална компания железопътна инфраструктура (НКЖИ) Милчо Ламбарев.

По думите му локомотивът от злополучния влак разполага с компютър, а не със скоростомерна лента. „Скоростта е била 70-72 км/ч. Тя би била законна, ако там нямаше отклонение, защото ограничението при права линия е 70 км/ч“, разкри експертът.

„Може да се направи обосновано предположение, че машинистите са очаквали движение по правата, а не отклонение, но нямам обяснение защо се е получило“, каза още Милчо Ламбарев.

„При влизането на влака на входния светофар са му светели две жълти светлини, което означава, че влакът влиза в отклонение и следващият изходен светофар е затворен. Машинистите са подписали такъв протокол на директора на „Предприятие сигнализация и телекомуникации“ – Горна Оряховица, че входният светофар е светел с две жълти светлини“, поясни шефът на НКЖИ.

„Машинистите са знаели, че трябва да влязат в отклонението със скорост до 40 км/ч с готовност за спиране. За съжаление това не се случва. Влакът минава през първата стрелка, по която не се забелязват никакви наранявания и проблеми. Заради характера на кривата там няма толкова голяма центробежна сила и влакът остава на релсите. При втората стрелка обаче има отклонение наляво и там вече влакът не успява да се впише в кривата с толкова голяма скорост“, каза още той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране