07.07.2016 | 0:01
Шефът на „Козлодуй“ отстранен заради съмнения за корупция
Димитър Ангелов обаче заявява, че в централата се e работело при стриктно спазване на законодателството

Директорът на АЕЦ „Козлодуй“ Димитър Ангелов е бил сменен след информация, че е бил собственик на офшорна компания, регистрирана на Сейшелските острови, която се е възползвала от поръчки на централата. Това потвърди от парламентарната трибуна премиерът Бойко Борисов по време на блицконтрола.

Той посочи, че е имало проверка от службите за сигурност на сигнал, подаден от независимия депутат Георги Кадиев, за наличието на конфликта на интереси. Борисов беше категоричен, че се е консултирал с експерти кой да бъде поставен на мястото на Ангелов и единодушно изборът е паднал върху Иван Андреев.

Междувременно от АЕЦ „Козлодуй“ разпространиха позиция на Димитър Ангелов, в която той категорично заявява, че не притежава фирма – нито в България, нито в чужбина, а твърденията за корупционни практики не отговарят на твърденията.

„Потвърждавам, че в АЕЦ „Козлодуй“ стриктно се спазва действащото в Република България законодателство във всички сфери на дейност. Решенията, които се вземат във връзка с възлагането на обществени поръчки, предварително се одобряват от Съвета на директорите на Дружеството и/или от Съвета на директорите на БЕХ. Процедурите се провеждат в съответствие със Закона за обществените поръчки при следване на принципите за публичност и прозрачност, равнопоставеност и недопускане на дискриминация, свободна и лоялна конкуренция“, е записано в позицията на Димитър Ангелов.

Във вторник от Българския енергиен холдинг съобщиха за смяната на директора с мотив, че мандатът на Ангелов е изтекъл на 3 юли. Справка в Търговския регистър обаче показа, че БЕХ е подал заявление в Търговския регистър за смяната след разпространение на съобщението за отстраняването на Ангелов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране