06.08.2015 | 0:02
Шефът ще ни уведомява за отпуските писмено
Работникът няма да губи неизползваните почивни дни

Въпреки категоричното несъгласие на бизнеса работодателите все пак ще трябва до края на януари всяка година да уведомяват служителите си за това колко дни отпуск имат да вземат от настоящата и от миналите две години.

Писменото уведомяване заменя отменения от депутатите график за неползваните почивни дни с последните изменения в Кодекса на труда. Социалните партньори обсъдиха измененията в наредбата за отпуските. И други задължителни хартии се предвиждат с промените. Работникът ще иска писмено отлагане на отпуска, а работодателят ще му разрешава ползването също писмено. От министерството коментираха, че отлагането на хартия е само формално и ако не го стори, работникът няма да губи неизползваната отпуска.

„Сега вместо един график, сложен някъде, достъпен за всички, това означава сто работници, сто писма на сто листа. Това е нещо, което за нас е неприсъща работа на работодателя. Той трябва да мисли за други неща“, коментира възраженията на работодателските организации шефът на БТПП Цветан Симеонов. Теодор Дечев от Асоциацията на индустриалния капитал дори определи изискването като екопрестъпление.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране