04.10.2018 | 20:14
Шок и ужас с парното и топлата вода
Топлото в София е с 16 процента отгоре, хлябът гони 3 лева, бензинът - 2,50

Шок и ужас с цените на стоките от първа необходимост се задава в България точно преди зимата. От 1 октомври природният газ се повиши с близо 14% след решение на Комисията за енергийно и водно регулиране. Това веднага рефлектира върху парното и топлата вода, които в София ще поскъпнат с нови 8%. Така с поскъпването от 1 юли процентите стават 16. Разчетите на регулатора предвиждат близо 9% ръст на цената на парното в Пловдив. В Плевен хората ще плащат 4,66% по-скъпа услуга. В Бургас парното ще повиши цената си с 4,87%. Варненци ще плащат с 2,27% повече.

Калкулирайки това, както и слабата реколта заради дъждовното лято, производителите и търговците на хляб залагат и реализират продукцията си вече за около 3 лева за килограм, ако насъщният не е менте с набухватели. В гонитбата за тази кошница се включват масло, яйца, кашкавал, месо и риба.

Фактор са и транспортните разходи, които също излитат нагоре при цена на литър бензин от 2,30 – 2,50 лв. по масовите колонки.

При тази ситуация доходите на българския гражданин остават отчайващо ниски, защото над 80 процента от тях не успяват да минат чертата на синдикалните разчети отпреди месец при това, според които за издръжката на четиричленно семейство са необходими минимум 2400 лева.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране