15.04.2020 | 13:26
Сидеров е обявен за издирване
Лидерът на "Атака", който трябваше да бъде принудително доведен в СДВР, не е открит на адресите си

Волен Сидеров е обявен за общодържавно издирване, съобщи прокуратурата. “Лицето, след редовно призоваване, в качеството му на обвиняем, не се е явил пред разследващия орган за предявяване на обвинения, за което е постановено принудителното му довеждане. Обвиняемият не е открит на известните по делото адреси, което е наложило обявяването му на 15 април за общодържавно издирване”, гласи съобщението на държавното обвинение.

Принудителното довеждане на лидера на “Атака” в СДВР беше разпоредено във вторник. Причината е, че в 15 ч, за когато Сидеров и бил призован да в качеството на обвиняем за предявяване на постановление за привличане на обвиняем и за взимане на мярка за неотклонение “парична гаранция”, той отказал да представи личната си карта на входа и напуснал демонстративно.

По-рано прокуратурата съобщи, че обвинява Сидеров в две престъпления и му е определена гаранция от 50 000 лева. Прокуратурата се самосезира вчера по медийни публикации, в които Сидеров призовава да не се спазват карантинните мерки и хората да отидат на църква за Великден. Прокуратурата се самосезира и за закана срещу орган на власт. Първото обвинение е във връзка с отправени призиви за подбуждане на обществото към нарушаване на установените в страната противоепидемиологични мерки в условията на извънредно положение, посочва прокуратурата. Второто престъпление на Сидеров според прокуратурата е, че на 13 април 2020 г. противозаконно е попречил на орган на властта да изпълни служебните си задължения, свързани с връчването на призовка за явяването му в качеството на обвиняем в СДВР.

Сидеров, който в момента е общински съветник в СОС, има 14 дни, за да внесе гаранцията си, която има право и да обжалва.

Освен това във вторник Софийската районна прокуратура се самосезира и образува второ дело срещу Сидеров. То е за отправяне на заплаха срещу прокурор и разследващ полицай. В телевизионно предаване, излъчено на 13 април, Сидеров отправил “заплахи спрямо органи на властта, с цел да ги принуди да не повдигнат обвиненията. “Правете си сметката, тези които сега се готвите да ми повдигнете обвинение, колко време ще живеете!”, “Тези, които сте приели сега да действате срещу мен, няма да ви бъде!”, са репликите, заради които Сидеров го чака поредното обвинение.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране