09.09.2017 | 10:06
Силна магнитна буря в следващите два дни
Според Геофизичния институт към БАН за България тя е от 6-та степен

Нов цикъл от магнитни бури започва тази вечер и ще продължи през следващите два дни, съобщи за Дарик доц. Петя Трифонова от Геофизичния институт към БАН. Бурите са резултат от силното слънчево изригване на 6-ти септември и започнала миналата нощ. На географските ширини, в които попада България, магнитната буря е със сила от шеста степен, докато в полярните ширини и на Екватора е регистрирана максималната й сила от седма и осма степен.

По-опасно би станало, ако скоро има ново изригване на слънцето, което ще предизвика нови смущения и с наслагването върху сегашните може да доведе до прекъсвания в комуникационните мрежи и претоварване на електрозахранването.

Слънчевото изригване от 6 септември е рекордно за последните 12 години, отчитат астрономи от Русия. То е било последвано от второ мощно изригване на 7 септември, а магнитните бури са започнали тази нощ.
Магнитната буря е резултат от смущенията в земното магнитно поле, причинени от изригналите слънчеви частици. В близост до Земята се образуват токове, разказа доц. Петя Трифонова пред Дарик.

„Тези токове са достигнали при нас през нощта, било е около 4 часа всичко, след което полети се успокои и сега започва нов цикъл, като вероятно това ще продължи около 2 дни“, каза Трифонова. Хората, които са чувствителни към промените на времето, ще усетят и магнитната буря, но не може да се твърди, че тя е опасна, обясни още доц. Трифонова и още: „Със сигурност те ще причинят промени в кръвното, промени в пулса, но пряка и директна опасност няма, въпреки че много хора ще ги усетят“. Опасно може да стане за техниката и технологиите, ако сегашното изригване бъде последвано от ново силно изригване, тъй като магнитните смущения ще се насложат, разказва още Дарик.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране