17.07.2018 | 22:23
Симеонов изгони омбудсмана от заседание на Тристранката

Скандал се развихри около присъствието и последвалото отстраняване на омбудсмана Мая Манолова от вчерашното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Тристранката трябваше да обсъди промените в ТЕЛК и изменения в Кодекса за социално осигуряване.

Председателстващият заседанието вицепремиер Валери Симеонов не се съобрази със Закона за омбудсмана и реши да попита социалните партньори дали Манолова може да остане. Работодатели и синдикати не пожелаха да бъде направено изключение от правилника на НСТС, а Симеонов се оправда, че е трябвало тя да поиска разрешение за присъствие по-рано.

“Главният прокурор и премиерът да се появят неканени, и тях ще накарам да напуснат. Няма как аз първо да наруша правилника”, оправда се вицепремиерът. Още преди седмица обаче Манолова е предупредила социалния министър Бисер Петков за участието си в заседанието на НСТС. По-късно Симеонов заяви: “Това е фалшива новина. Никой не е гонил Мая Манолова. Кой съм аз да изгоня омбудсмана на България. Чисто и просто приложих правилника при пълната подкрепа на всички участници и членове на Тристранния съвет”.

Манолова искаше да присъства като вносител на промени в КСО, които да дадат възможност на миньорите от последния подземен рудник “Бобов дол” (около 80 души) да се пенсионират по начина, по който се пенсионираха колегите им до края на м.г. ДУМА припомня, че тогава без дебати в НС и без финансова обосновка бяха изменени възможностите им да излизат в пенсия. До т.г. работници, навършили 45 г. и 4 месеца с поне 10 години стаж под земята, можеха да се пенсионират. “Тъй като Тристранката очевидно е одобрила предишните промени, с които е лишила миньорите от пенсиониране, беше нормално да дойда да чуя аргументите им. Още повече, че становището по този законопроект на КНСБ е отрицателно”, обясни Манолова.

По-късно от администрацията на омбудсмана посочиха, че според международните стандарти, включително Парижките принципи на ООН, свързани със статута на националните правозащитни институции, на омбудсмана във всяка държава следва да се осигури възможно най-широк мандат от компетентности. Парижките принципи не само предоставят право на националния обществен защитник да насърчава и защитава правата на човека, но и според чл. 3 му възлагат като отговорност участието и намесата във всяка ситуация при нарушавани човешки права. Такъв мандат на омбудсмана му е предоставен с Конституцията на България, а чл. 20 от Закона за омбудсмана предвижда, че националният обществен защитник има право на достъп до органите, техните администрации и лицата по чл. 2 (държавните и общинските органи и администрации, както и от лицата, на които е възложено да предоставят обществени услуги), включително и да присъства при обсъждане и вземане на решения от тях.

Заедно с г-жа Манолова дойдохме тук, за да искаме подкрепа, но странното е, че КНСБ не ни подкрепи, коментира кметът на Бобов дол Елза Величкова. По думите й общината остава с много безработни. В крайна сметка Тристранката не обсъди проекта за промени в КСО. Очаква се днес законопроектът да се обсъди в социалната комисия в НС.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране