22.12.2023 | 11:01
Скандал: Нови кметски избори в София, отстраняват Терзиев?
Наследникът на ДС фамилията не е прекратил участието си в търговското дружество „Мадж.ИО” ООД

Драмата с избора на кмет на София получи ново развитие – оказва се, че може да се стигне до нов вот заради Васил Терзиев, който може да бъде отстранен след проверка дали навреме е излязъл от търговските дружества, в които участва, или е нарушил закона и трябва да напусне „Московска“ 33.

Оказа се, че Общинската избирателна комисия в София ще заседава извънредно днес заради постъпил сигнал относно правомощията на кмета Васил Терзиев. Пред БНР председателят на комисията Полина Витанова обясни:  „Сигналът е за вероятна несъвместимост на кмета Терзиев съгласно член 41, алинея 1 от Закона за местното самоуправление и местната администрация. Посочено е, че той все още има дялово участие в търговско дружество. Днес в 13 часа ще има заседание на ОИК. По-късно ще бъде качен на сайта протокол от заседанието – ще бъде ясно от кой е сигналът и точно какъв е“.

В предаването „Преди всички“ Витанова обясни каква е процедурата:

„Той следва в 30-дневен срок да е предприел действие за прекратяване на търговската си дейност и съответно участие в управлението на търговски дружества. Трябва да е уведомил за това писмено ОИК. Г-н Терзиев има подадено уведомление в този 30-дневен срок. Оттук насетне следва комисията да установи дали той е предприел тези действия, за да прекрати участието си. Комисията ще изиска необходимите документи за това, които след това да прегледа. Г-н Терзиев ще има възможност след това в 3-дневен срок да представи становище“.

По думите й при установяване, че тези действия не са извършени, се прекратяват правомощията на кмета. В обратния случай – сигналът няма да има основание.

Според проф. Милена Стефанова, доктор по политология и бивш общински съветник в София, до отстраняването на Терзиев от поста може да се стигне след щателната проверка дали са спазени изискуемите от закона срокове за излизане от фирмите, които кметът на София май не е спазил…

1 коментар

  1. Ина каза:

    По тази причина отстраниха бившия кмет на Благоевград -Томов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране