06.07.2023 | 12:41
Скандал! Радев и Денков изпаднали в паника и първоначално отказали визитата на Зеленски
Премиерът и президентът се оправдали с много ангажименти

Сондажите за посещението на украинския президент Володимир Зеленски в България започнали преди малко повече от две седмици, съобщи сайтът Епицентър, като се позова на дипломатически източници.

Тогава от офиса за Зеленски чрез посланичката на Украйна в София се обърнали към кабинета на президента Радев, за да ги уведомят за желанието на Зеленски да посети България като част от обиколката му в Югоизточна Европа и в знак на благодарност за помощта, която страната ни оказва на украинския народ във войната му с Русия.

От офиса на държавния глава отговорили, че програмата на Румен Радев и много натоварена, че тя се подготвя за година напред и че най-близкия „прозорец“, ко то може да бъде намерен, е през септемвври, разказват историята дипломати.

Тогава Зеленски се обръща към премиера акад. Денков с молба да бъде приет. Министър-председателят Денков също се паникьосва и отказва да приеме Зеленски с мотива, че той е „премиер на две седмици“, правителството не е стабилно и не знае как такова посещение ще се отрази на вътрешно-политическата ситуация в държавата.

От украинското посолство в София чукат на третата институционална врата в София – таза на председателя на парламента Росен Желязков.

Той веднага казва „Да“ и започва трескава организация за осигуряване сигурността на визитата. От ръководството на Народното събрание уведомявят НСО за пристигането на Зеленски в днешния ден, подготвя се резиденция „Бояна“ за посрещане на госта.

Три часа след като НСО поема логистиката на посещението на Зеленски премиерът Денков се обажда на председателя на Народното събрание и казва, че вече е готов да се включи в инициативата и ще приеме посещението на Зеленски да е по покана на българското правителство.

Ден по-късно информацията за пристигането на Зеленски изтече, за което министърът на отбраната Тагарев изрази своите огромни съжаления.

Тази сутрин премиерът Денков си приписа заслуги за идването на Зеленски, каквито в действителност няма: „Аз се обадих на Радев и му казах – ще идва президентът Зеленски, затова намерете начин да се видите с него“. Истината е, че както той, така и Радев са отказали първоначално тази визита.

Към този час украинският президент Володимир Зеленски вече е в София и започват срещате му с представителите на българските институции.

1 коментар

  1. Иванов каза:

    Ех, БЪЛГАРИО, БЪЛГАРИО прост народ сме ние какво толкова се радвате на тоя наркоман, какво хубаво сме видели от таяукрайнска измет. По телевизията жената направо си го каза прости и мързеливи Българи ходете и им помагайте дупелизци.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране