01.04.2019 | 15:55
Скандалът с апартаментите носи сериозни щети за ГЕРБ
66% го определят като злоупотреба с влияние, показва проучване на „Алфа Рисърч“

Скандалът с апартаментите на властта нанася тежък удар върху доверието в управляващата партия, сочи последното проучване на „Алфа Рисърч“.

Началните реакции на хората, измерени в хода на развитието на скандала, са твърде остри – 10.3% са на мнение, че няма проблем в придобиването на апартаментите, това е предизборна атака от страна на опозицията. Според 66.6 на сто обаче това е злоупотреба с влияние на хора във властта. Почти всеки втори от симпатизантите на ГЕРБ (47.3%) също споделя това мнение.

Извън конкретната ситуация в по-общ политически план чувствително ерозира образът на ГЕРБ по отношение на заявката за решителна борба срещу корупцията, с която дойде на власт през 2009 г., отбелязват още социолозите. Към момента едва 12.8% от българите са убедени, че ГЕРБ е партията, която води по-принципна битка в тази посока. За БСП така мислят 11.3% от анкетираните. 7.4 на сто са на мнение, че истинската битка се води от “други политически сили”.

Според преобладаващото мнозинство обаче (57.3%) никой не води решителна борба с корупцията в България. Доколко силна като интензитет и виталност е тази нагласа и дали тя ще окаже съществено влияние върху евровота ще покаже ходът на кампанията за предстоящите европейски избори, отбелязват анализаторите.

Допитването отбелязва разлика под 1 процент между ГЕРБ и БСП за евроизборите. 33.9% от гласуващите биха пуснали бюлетина за ГЕРБ-СДС срещу 33.4% за БСП, сочи проучането, направено два месеца преди европейския вот.

Социолозите констатират, че текущите скандали и липсата на реални дебати по европейските теми намаляват избирателната активност. Към края на март едва 35% от имащите право на глас българи твърдят, че със сигурност ще участват в изборите за Европейски парламент. Почти две трети се колебаят, или са твърдо убедени, че няма да гласуват.

След известно “откъсване” на ГЕРБ пред БСП през февруари към момента ножицата между двете политически сили плътно се затваря, а дистанцията между тях е в рамките на статистическата грешка, поясняват социолозите.

Социолозите твърдят, че формулата ГЕРБ-СДС привлича подкрепата на две трети от бившите избиратели на ГЕРБ и една четвърт от тези на Реформаторския блок. БСП успява да задържи над 80 на сто от гласувалите за нея преди две години.

ДПС събира 10.6% от потенциалния вот и е третата политическа сила, сигурен участник в Европейския парламент. Предвид твърдостта на ДПС избирателите, спад в активността ще увеличи тежестта на движението и подобно на евровота от 2007 г. би могло да ги постави в по-голяма близост до водещите ГЕРБ и БСП, прогнозират социолозите.

Партиите от коалицията “Обединени патриоти”, които в рамките на настоящото проучване са измервани поотделно, постигат следните резултати: ВМРО – 4.1%, НФСБ – 2.2%, Атака – 2.1% от решилите да гласуват. Така, като партия с най-голям шанс за излъчване на евродепутат се очертава ВМРО, но това, според социолозите, ще зависи до голяма степен от способността й да привлече част от вота на останалите националистически формации. Другите политически сили събират под два процента от действителните гласове.

Пада доверието към кабинета дори от симпатизанти на управляващите, показва още проучването. Негативен е ефектът и върху персоналния рейтинг на премиера Бойко Борисов (28% доверие срещу 43% недоверие). В същото време доверието към президента Румен Радев продължава да се покачва.и към края на месец март получава положителни оценки от 51% от българските граждани, срещу 15% отрицателни.

Сред партийните лидери Корнелия Нинова бележи ръст от 4 на сто, стигайки до 23%. С 3% увеличава рейтинга си Красимир Каракачанов, а Валери Симеонов и Волен Сидеров – с по 2%.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране