16.10.2023 | 21:07
Скандален олигарх, близък до Путин, притежава в София помпозен бизнес център
Алексей Чепа e депутат от руската Дума

Скандален руски олигарх притежава луксозен бизнес център в престижен район на София, разкрива екипът на руския опозиционер Алексей Навални.

Става дума за Алексей Чепа, приближен до Кремъл депутат от руската Дума, който е известен с имперската си реторика. Според него Сърбия може да стане част от Русия след референдум, украинците са нацисти, а руските жени трябва да подлежат на мобилизация в армията.

Формален собственик на комплекса в столичния квартал „Манастирски ливади“ – Бизнес център Вертиго, е младият син на Чепа – Даниил.

Семейството притежава луксозни имоти във Великобритания, САЩ, Испания, а както показват разкритията на navalny.com – и в България. Само испанското имение на фамилията Чепа в Марбея, на брега на Средиземно море, се оценява на 15 милиона евро.

“Може пък на родното черноморско крайбрежие да е по-спокойно? Както е известно, у дома и стените помагат. Но дали брокерът се е оказал мошеник, или нефелният син (на Чепа) е объркал всичко, но не е купен имот при Новороссийск или дори не при Адлер, а от другата страна на Черно море — в България, в леговището на ЕС и НАТО.“ – се казва в публикацията.

„За всеки случай са решили хубавичко да се покрият. Схемата за придобиването на собствеността, убедени сме, е предизвикала у българите огромно възхищение! Синът на Чепа, Даниил, на 22-годишна възраст е регистрал на свое име офшорна компания в Белиз (Erwina International Limited), а като нейна собственост е записана офшорка от Кипър (Leamore Investments Limited). А като собственост на кипърската офшорка е записана българската компания – „Вертиго България“.“ – съобщават от екипа на Навални.

Именно тази фирма притежава луксозния небостъргач в км. „Манастирски ливади“ с площ 19 000 квадратни метра.

„Интериорът е изпълнен, разбира се, не в стила на вологодски чифлик, а както е посочено на сайта, в съвременен италиански стил. Към сградата има паркинг с 350 места. Стойността на офис центъра е 10 милиона евро или 1 милиард рубли.“ – се казва още в разкритията.

„И как не обърнем внимание на една забележителна подробност от българските документи на младия син на Чепа? Оказва се, че постоянното му местожителство е… във Великобритания! Както и на цялото им семейство.“ – отбелязват разследващите.

Оказва се, че сестрата на Даниил – 36-годишната Анастасия Чепа, живее с апартамент за един милион фунта, на 200 метра от Бъкингамския дворец. През 2006 г., когато руският депутат е купил луксозния имот, Анастасия е била едва 19-годишна.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране