22.04.2017 | 21:12
Скандали в БСП: Преди 2 месеца Гергов подал оставка, през сълзи и сополи Корнелия го молила да остане. Нинова: не съм сополива!
Зад гърба на соцлидерката, олигархът работил за коалиция с ГЕРБ, „клюкарката“ Бойко Борисов го издал на БСП
Капитал

С грозни скандали и тягостна обстановка ще се запомни последното заседание на Националния съвет на БСП в събота, на което в крайна сметка Георги Гергов взе решение да подаде оставка като член на Изпълнителното бюро (ИБ). До разправията се стигна, след като пловдивският бизнесмен ден по-рано отказа на председателя Корнелия Нинова да си тръгне доброволно. Тя пък поиска пленума да го освободи. Поводът е посредничеството на Гергов за среща между собственика на “Овъргаз” и издател на в. “Сега” Сашо Дончев и главния прокурор Сотир Цацаров. Причините обаче са много повече.

“С уважение към него, с това – че е партиен човек, с това – че много години работи за партията всеотдайно, но заради ситуацията, в която е замесена индиректно, разбира се, БСП, предлагам той да бъде освободен от Изпълнителното бюро, тъй като е политическо лице, в качеството на член на бюрото, и не приемам за редно политическо лице да участва в такива събития”, заяви Корнелия Нинова пред членовете на Националния съвет в началото на заседанието. След това медиите бяха помолени да напуснат залата, въпреки че самият Гергов пожела да останат, защото нямало какво да крие.

На влизане в залата той каза, че няма ненаказано добро, а не излизане отново припомни, че е помогнал на Нинова да спечели председателското място в партията на конгреса през 2016 г. Гергов заяви, че следващата седмица ще е медиен герой, ще разкаже много неща “по студиата, ако го поканят”. “Много скелети ще изплуват”, заяви той. Отказа подробности по случая с Дончев и Цацаров, както и други коментари, защото бил много емоционален. Уточни, че не се чувства изкупителна жертва.

В залата, по неофициална информация, той и неговите близки се държали нападателно. Според едни източници Гергов дори заплашил, че ще пусне запис, от който да станат ясни договорки за конгреса. Според други той заявил “Аз, ако си отворя устата …леле-мале”. Размяната на реплики с Нинова протекла така: Гергов казал, че преди два месеца е подал оставка, а Нинова през сълзи и сополи го молила да остане. Тя му отвърнала, че не е сополива, нито сълзлива, и че не той подал оставка, а я заплашил, че ако не го направи зам.-председател, щял да напусне. Тя му казала да не напуска, но че няма да го предложи за заместник. Тогава Гергов пак станал на пленума и заявил, че да стане зам.-председател е била уговорката на конгреса, на който той й помогнал за избирането и това го имал на запис.

На излизане от пленума Стефан Данаилов потвърди, че Гергов е искал да стане зам.-председател, а Нинова отказала. Според него е факт, че на конгреса “са помогнали тоя, тоя и тоя и въз основа на това са искали разни работи”. Затова и бил променен уставът, да се спре с тези зависимости. Новите правила предвиждат председателя на партията да се избира от всички нейни членове, а не от конгреса.

На пленума Георги Гергов и някои от поддръжниците му нападнали и Румен Овчаров.

В началото на вчерашното заседание Нинова беше видимо неспокойна, още повече, че пленумът започна по-скоро заядливо за нея. Още при съобщаването на дневния ред, от който стана ясно, че няма точка, посветена на Гергов, Георги Божинов поиска разяснение дали не смятат да е част от “Разни”. Нинова обясни, че е предвидила да поиска оставката му още в началото, когато се обсъжда актуалната политическа обстановка. Михаил Миков възрази с аргумента, че вътрешнопартийните дрязги трябва да са отделна тема. При последвалото гласуване по въпроса членовете на НС се държаха пасивно, което изненада председателя. 27 искаха отделна точка (Явор Гечев, Александър Симов сред тях), 11 бяха за запазване на дневния ред, както е предложен от Нинова (сред тях петима, седящи на президиума членове на ИБ), а 30 се въздържаха (единият беше Красимир Янков от ръководството, седящ отдясно на Нинова). Минути по-рано беше съобщено, че в залата има 125 души.

До Гергов в залата седна бившият организационен секретар Димитър Дъбов и депутатът от Пловдив област Георги Търновалийски. Край тях бяха и бившият народен представител от Русе Добрин Данев и настоящият от Шумен Иван Иванов. Групата говори по време на изказването на Корнелия Нинова.

Евентуално гласуване за оставката на Гергов би било с непредсказуем край. Някои членове на пленума твърдяха, че няма как председателят да бъде бламиран, но пък други не се ангажираха с прогноза. “Може би резултатът щеше да е в негова полза, но не защото го подкрепяме, а защото пада странична жертва на скандал, иницииран от медите”. Личало си негативното лично отношение на Нинова към него. Тя била подкрепена от Овчаров, от Юрий Асланов и от млади хора, но от парламентарната група, които нямат право на глас. Кирил Добрев и Красимир Янков по-скоро не взели страна. Янаки Стоилов, който сам се определи като част от вътрешната опозиция, на влизане в залата каза, че ще подкрепи решението на Нинова. Вътре повторил, че винаги е бил против олигарсите и зависимостите.

Гергов получил защита от Дъбов, от Ангел Найденов, от пловдивската група. Михаил Миков по-скоро призовал да се концентрират върху политиките, а не “в прането на мръсно бельо без омекотител”.

В петък Нинова каза в “Панорама” по БНТ, че ако гласуването не мине, ще подаде оставка.
Стефан Данаилов разказа в събота, че Гергов е отказал да се срещне с Изпълнителното бюро “там да сподели нещо и да си кажем някои неща”. Той прогнозира, че евентуално гласуване в пленума “щеше да е по-лошо за него”. В същото време Данаилов припомни изказването си на конгреса, на който Нинова беше избрана, в която я предупредил да внимава с този състав на Националния съвет.

От него обаче тя трябва да намери хора, които да предложи в новия състав на ИБ. Очаква се това да стане на пленум, посветен само на организационни въпроси до две-три седмици. На този в събота Нинова предупредила, че винаги е държала депутатите да не са и част от тясното ръководство, за да може партията да е отворена, да има ветрило, но заради по-добрата координация между парламентарната група и “Позитано” 20 ще има изключения. Имало дюдюкания.

Какви са истинските причини за отстраняването на Гергов

По-важни обаче са всички причини, поради които Гергов в крайна сметка изгуби доверието на Нинова. Основното подозрение към него беше, че зад гърба на БСП договаря или поне поддържа много близки контакти с ГЕРБ и лично с Бойко Борисов. На пленума, според неофициална информация, лидерът на БСП казала, че Гергов зад гърба й правил коалиция с ГЕРБ. Или поне това се разбрала от думите й, защото обяснила, че няколко пъти се чула с Бойко Борисов и “той, нали си знаете какъв е, ми каза кой е говорил с него за управление”.

Последното съмнение за това може да се търси в решението на общинския съвет в Пловдив от преди две седмици, с което общината прие държавния дял в международния панаир в града, мажоритарен собственик на който е именно Гергов. Очакванията са, че на следващ етап Пловдив ще прехвърли дела си на бизнесмена, а в замяна ще получи терен, на който да построи опера в центъра на града. Сделката за държавния дял мина по предложение на кмета Иван Тотев и с гласовете на съветниците от ГЕРБ и на БСП, с изключение на Иван Петков. Само преди около година първият опит за внасяне на това предложение в общинския съвет беше блокиран именно от кмета от ГЕРБ Иван Тотев.

Освен това Гергов от години се опитва да управлява еднолично областните организации на БСП в Пловдив град и в областта, на която е и официално председател. Той недоволствал от определянето на проф. Иво Христов за водач на листата с кандидат депутати в града и направил всичко, включително използвал позициите си в магистратските среди да преподреди листата в областта.

Посредничеството на срещата между Цацаров и Дончев е също демонстрация на добрите контакти на Гергов с главния прокурор. Той не само предстовил офиса си в ЦУМ, но и присъствал на разговора, а по-късно намекнал на Дончев и че го подслушват.

Иронията е, че в бюрото бизнесменът отговаряше за коалиционните отношения и като такъв беше на срещата на Нинова с Бойко Борисов в парламента преди две седмици. На нея председателят на БСП отказа да стане председател на парламента. В петък Нинова съобщи пък, че е отказала на Борисов да “пусне” вицепремиера в служебното правителство Деница Златева да остане и в редовния кабинет на ГЕРБ и патриотите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране